U hrvatskoj enklavi Vitezu u središnjoj Bosni u četvrtak se obilježava godišnjica smrti osmero djece ubijene projektilom na dječjem igralištu, te je tim povodom služena misa, a organizatori su za večeras najavili da će diljem BiH, Hrvatske i svijeta biti zapaljene svijeće u njihov spomen.

Desetog lipnja 1993. na dječjem igralištu u mjestu Podgradina pored Viteza, unatoč primirju, ispaljen je projektil s položaja bošnjačke Armije BiH, od čije je eksplozije poginulo osmero djece hrvatske nacionalnosti. 

Sveta misa služena je na spomen obilježju pod nazivom Osmica kod Viteza, a hrvatski aktivisti iz BIH zapalit će diljem BiH, Hrvatske i svijeta svijeće u obliku broja osam, te položiti bijele ruže, objavili su organizatori.

Tužnu obljetnicu komemorirali su i visoki hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH pa je tako hrvatski predsjednik Zoran Milanović napisao: “Danas se prisjećamo jednog od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kada je prije 28 godina razorna granata prekinula dječju igru u Vitezu i odnijela osam nevinih života”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog zločina nad nedužnom djecom navevši na Twitteru da će “ovaj tragičan događaj zauvijek ostati u sjećanju hrvatskog naroda, kao i tuga zbog zločina učinjenog nad nedužnom djecom i njihovim obiteljima”.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izrazio je sućut obiteljima i upozorio kako ovaj stravičan zločin nije procesuiran niti 28 godina kasnije.

“Nevini dječji životi položeni toga dana zadužili su nas da njihova imena nikada ne budu zaboravljena. Počinitelji moraju biti privedeni pravdi i kažnjeni – za spokoj nevinih duša, za suočavanje s poviješću i za upozorenje da se ovakav zločin u BiH više nikada ne ponovi”, napisao je Čović na Twitteru.

IZVOR:rtv hb

error: Content is protected !!