Niske temperature u travnju stavile su na muke ljubuške poljoprivrednike, ali i dovele do manjeg prinosa povrtlarskih kultura, među kojima je i rani krumpir.

Kako za Dnevni list kažu iz poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje, urod je manji za oko 30 posto od očekivanog, a o istom postotku se radi kada je u pitanju krumpir koji još nije izvađen iz zemlje.

Dobra prodaja

„Pamtimo i lošije godine, tako da ne možemo u potpunosti biti nezadovoljni, a i prodaja ide dobro. Imamo negdje oko pet tisuća tona mladog krumpira“, navode iz PZ Plodovi zemlje.

Trenutačno se Ljubuški rani prodaje po cijeni od 60 feninga po kilogramu, a osim u BiH, zadrugari ponešto uspijevaju prodati i u Hrvatskoj. Iako prodaja zasad ne ide preko sabirno-distribucijskog centra, kako je to planirano, poljoprivrednici se nadaju da će od iduće godine ovaj objekt u potpunosti služiti za bolju i bržu prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez nakupaca.

Sabirno-distribucijski centar

„Budući da kasnimo sa svime, tako je i s radom sabirno-distribucijskog centra. Još je u izgradnji, a planiramo uraditi i neke preinake, srediti registar i slično. Doduše, možda ćemo tijekom ove sezone iz centra uspjeti plasirati neke kulture koje kasnije prispijevaju“, ističu iz PZ Plodovi zemlje.

Ova poljoprivredna zadruga osnovana je 2011. godine i broji preko 180 udruženih poljoprivrednih proizvođača. Osim krumpira, proizvode još i rajčicu, mladi luk, bijeli luk, kupus, lubenicu…

Jedinstven geografski položaj i klimatski uvjeti daju specifičan okus svim njihovim proizvodima pa su za Ljubuški rani osigurali i certifikat o zaštiti oznake geografskog podrijetla.

Izvor: Iks-portal.info

error: Content is protected !!