Svrgnuta mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi i drugi bivši dužnosnici njezine vlade suočeni su s novim sudskim postupcima za korupciju, javlja u četvrtak državni dnevni list Global New Light of Myanmar.


Radi se o posljednjim u nizu slučajeva pokrenutih protiv 75-godišnje Suu Kyi, koju je vojska svrgnula s vlasti u državnom udaru 1. veljače, nakon čega je ta zemlja u jugoistočnoj Aziji zapala u stanje kaosa.

List se poziva na Protukorupcijsko povjerenstvo koje pojašnjava da se optužbe odnose na zloupotrebu zemljišta za dobrotvornu zakladu Daw Khin Kyi, kojom je Suu Kyi predsjedala, te na primanje mita u novcu i zlatu.

– Utvrđeno je da je kriva za koruptivne radnje koje je počinila koristeći svoj položaj. Stoga je protiv nje podignuta optužnica prema članku 55 Zakona protiv korupcije. Za ta kaznena djela predviđena je kazna do 15 godina zatvora, piše list.

Odvjetnik Suu Kyi je te optužbe nazvao “apsurdnim”.

– Možda i ima mane, ali pohlepa i korupcija nisu njezine osobine, kazao je Khin Maung Zaw.

Zaklada Daw Khin Kyi Foundation osnovana je u ime njezine pokojne majke, a cilj zaklade je poticanje obrazovanja, zdravlja i blagostanja u Mjanmaru.

Pristaše svrgnute čelnice tvrde da su optužbe protiv nje politički motivirane.

Vojska je svrgnula s vlasti Suu Kyi tvrdeći da je na njezina stranka počinila prijevaru na izborima u studenome, no te je optužbe odbacilo izborno povjerenstvo kao i međunarodni promatrači.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!