Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH su 15. travnja potpisali sporazum o zajedničkoj nabavci “Sputnjik V” cjepiva od Ruske Federacije. Ugovor s Ruskim fondom za strane investicije je od tada bio spreman za potpis, a cjepivo je bilo očekivano u ovom mjesecu. Međutim, Federacija BiH odbija potpisati taj ugovor. Tim povodom reagirala je Naša stranka.

– Vlada Federacije BiH do sada je s Vijećem ministara dijelila odgovornost za smrt naših sugrađana od bolesti COVID-19. Nakon što je Vlada KS osigurala izravnu nabavku 500.000 cjepiva, Vlada FBiH odbija potpisati ugovor za njihovu nabavku uz skandalozno, neodgovorno i neprihvatljivo obrazloženje Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zahtijevamo odgovore Vlade FBiH o stvarnim razlozima odustajanja od nabavke Sputnik cjepiva.

Je li razlog Vlade FBiH da sabotira nabavku cjepiva zbog toga što se nabavka obavlja preko jedinog izravnog i ovlaštenog prodavača za Sputnik, Ruskog investicijskog fonda, a ne posrednika, preprodavača bliskih članovima Vlade? Ili što je uvoznik Bosnalijek koji je pristao na posao uz minimalnu zakonsku maržu velefarmacije, a ne neka tvornica za proizvodnju namještaja ili poljoprivredno dobro koje bi to uradilo za mnogo veću cijenu? Ili je razlog to što se radi o najnižoj cijeni nabavke u regiji, od 10 dolara po dozi? Ili zato što nabavku vrši Vlada Kantona Sarajevo?

Zahtijevamo odgovor izravno i od premijera Fadila Novalića: Što se to promijenilo od 26. svibnja kada se na sjednici Parlamenta Vlada FBiH pohvalila suradnjom s Kantonom Sarajevo i da je ta nabavka cjepiva najizvjesnija jer je bilo jasno da premijera i njegovu vladu neće opteretiti dodatnim aferama?

Vlada Federacije je dužna dati ove odgovore građanima i građankama da znaju zašto svoje cjepivo plaćaju putovanjima u Srbiju dok se njihovim novcima manipulira u cilju bogaćenja pandemijskih profitera.

Očekujemo odgovore i napore da se spriječi još jedna afera po svoj prilici veća od one s respiratorima , zaključuje se u priopćenju Naše stranke.

/HMS/

error: Content is protected !!