Njemačka će produljiti ekonomsku pomoć kompanijama pogođenima pandemijom koronavirusa do kraja rujna kako bi im pomogla da nakon krize što prije počnu normalno poslovati, objavila je vlada.

Pomoć, koju tvrtke u najvećem europskom gospodarstvu mogu zatražiti ako mogu dokazati da su im prihodi pali zbog krize, trebala je biti ukinuta na kraju lipnja.

„Ovo je važan signal koji bi trebao omogućiti da sve kompanije nakon krize ponovo krenu raditi punom parom”, rekao je u srijedu ministar gospodarstva Peter Altmaier.

“Gospodarstvo se, srećom, oporavilo, ali to trenutno još ne vrijedi za sve. Zato onima kojima je još potrebna potpora šaljemo jasan signal kako bismo im pružili jasan osjećaj sigurnosti i omogućili planiranje”, dodao je ministar.

Od početka koronakrize tvrtkama je na raspolaganje stavljeno više od 105 milijardi eura, priopćilo je ministarstvo.

Kabinet kancelarke Angele Merkel također je u srijedu odlučio produljiti program subvencioniranja plaća radnicima koji rade skraćeno do kraja rujna kako bi ublažio posljedice krize na tržištu rada.

Program omogućuje poslodavcima da u razdoblju pada gospodarskih aktivnosti umjesto otkaza skrate radno vrijeme radnicima. Cilj je sačuvati radna mjesta i spriječiti skok nezaposlenosti u krizi.

Vlada je za programe subvencioniranja plaća izdvojila oko 32 milijarde eura.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!