Savezna Republika Njemačka bit će ponovo izmjerena – točno u milimetar. Vlasti žele koristiti preciznije podatke za istraživanje klimatskih promjena i autonomnu vožnju. Narednih tjedana timovi geometara radit će non-stop.

Ovog ljeta Njemačka će biti ponovno izmjerena. “Izvanredna akcija”, kaže Andre Ziland iz Državnog zavoda za geoinformacije i geodetske poslove Donje Saske u intervjuu za portal javnog servisa. To je posao koji mora biti vrlo precizan obavljen.

Od 7. lipnja do 15. srpnja, osnovni geodetski podaci bit će obnovljeni za cijelu Saveznu Republiku Njemačku. To znači da će od obale do Alpa geodetski timovi provjeravati položaj i visinu 250 mjernih mjesta u Njemačkoj. Njihova misija je da odrede sve nove koordinate – do u milimetar.

Trideset pet saveznih i pokrajinskih istraživačkih timova opremljeno je najsuvremenijom opremom. Sva mjerenja se vrše uz pomoć satelita. Koriste se tri satelitska navigacijska sistema: američki GPS, ruski GLONASS i europski Galileo. Radi se danju i noću.

Podatke će potom obraditi Savezni zavod za kartografiju i geodeziju (BKG) u Frankfurtu na Majni i Pokrajinski zavod Donje Saske.

“Mjerenja traju 24 sata”, objašnjava Ziland i kaže da je zato rezultat vrlo precizan, s odstupanjem od samo oko dva ili tri milimetra. “To je gotovo veličine zrna gorušice.”

Takozvana osnovna mreža mjernih točaka stvorena je 2008. i sada treba da se ažurira. Potom će se novi podaci usporediti s onima od prije 13 godina.


Prema Zilandu, geolozi će između ostalog pogledati da li je bilo pomjernja tla. Vjeruje se da Njemačka tone prema obali i diže u planinama. To se može dokazati mjerenjima.

Podaci ponovnog mjerenja tada bi mogli da se koriste, na primjer, za zaštitu obale, ali i istraživanja autonomne vožnje i klimatskih promjena, piše DW.

Izvor:DW

error: Content is protected !!