Široki Brijeg, Mostar, Trebinje i Banovići bili su domaćini Plazma Sportskih igara mladih u proteklom periodu. Najljepša sportska priča u BiH, održat će do kraja godine natjecanja u 45 bh. gradova, a pravo sudjelovanja ove godine imaju dječaci i djevojčice 2006. godište i mlađi.


Igre uz financijsku podršku USAID-a, nastavile su realizirati projekt “Fer igra za fer djetinjstvo” u suradnji s Košarkaškim savezom BiH, s ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fair-playu. Putem online radionica u okviru ovog projekta, djevojčica i dječaci iz svih dijelova BiH imali su priliku upoznati svoje sportske uzore poput Marice Gajić, Sanija Čampare, Mirsada Terzića, Milice Deure, Marka Panića, Senjamina Burića, Gorana Loje, Tonija Šunjića, Darka Todorovića i Edine Begić.

Široki Brijeg je 11. put domaćin Igara, a djevojčice i dječaci su se ovaj put natjecali u nogometu, odbojci i košarci. Djevojčice u Širokom Brijegu su pokazale posebno interesiranje za Vitalia Cup u odbojci, gdje su se u finalnom meču sastale ekipe ŽOK “Smeč” i ŽOK “Ljubuški”.

“Osvojile smo drugo mjesto u okviru Vitalia Cupa u odbojci u Širokom Brijegu. Bez obzira na rezultat, mi smo se super provele i radujemo se druženjima naredne godine. Čestitamo pobjednicama i želimo im puno sreće na polufinalnom turniru”, istakla je Lara Herceg, kapitenka ekipe ŽOK Ljubuški.

Idealni vremenski uvjeti za igru u Mostaru upotpunili su sportski doživljaj svim sudionicima, a djevojčice i dječaci u ovom gradu su imali priliku natjecati se u stolnom tenisu, košarci i nogometu.

U suradnji s UEFA Foundation for children, Plazma Sportske igre mladih ove godine ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom. U Mostaru je ovom prilikom održan i nogometni turnir za djevojčice, a ekipa “Mali most” slavila je pobjedu u finalu protiv ekipe “Futsal akademija Zrinjski”.

“Osvojile smo prvo mjesto na Coca-Cola Cupu i radujemo se druženju i natjecanju u Sarajevu”, kazala je Jelena Bojović, kapitenka ekipe “Mali most”.

U okviru stolnoteniskog turnira u Mostaru, plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu ostvarili su Petar Praskalo, Marija Šimunović, Mihael Livaja, i Klara Arapović.

Grad Trebinje je prvi put domaćin Igara, a takmičenja su otvorena košarkaškim mečevima u muškoj i ženskoj konkurenciji. Kinder Joy of moving Cup u košarci su u Trebinju osvojile ekipe “Zokijevi momci”, “Mi došli” i “Sokolovi”. U Banovićima su odigrani nogometni turniri u obje kategorije te košarkaški turnir. Ekipe “Ciciban” i “Crne pantere” borile su se u finalnoj utakmici BH Telecom Cupa u nogometu za mlađu kategoriju.

“Radujemo se druženju u Tuzli na polufinalnom natjecanj i nadamo se dobrom uspjehu”, rekao je Nedim Dedić, kapetan ekipe “Crne pantere”.

Naredni gradovi, domaćini Plazma Sportskih igara mladih su Živinice, Tuzla i Srebrenik.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!