U samo nekoliko minuta temperatura u autu se može podići za 20 stupnjeva, a tjelesna temperatura djece diže se i do pet puta brže od temperature odrasle osobe. Zbog toga su djeca ostavljena u automobilu u izrazito velikom riziku od toplotnog udara koji može dovesti i do tragičnih posljedica.

Cijela hrvatska javnost potresena je tragedijom koja se dogodila u Kninu gdje je dijete, koje je otac ostavio samo u autu, preminulo.

Iako svi kažemo da nam se tako nešto ne bi moglo nikad dogoditi ipak u svijetu, uz one roditelje koji misle da nema opasnosti od ostavljanja djece u autu na “minuticu” dok plate račun na benzinskoj postaji ili kupe samo jednu stvar u dućanu, postoje i slučajevi inače savjesnih, ali prezaposlenih ili iscrpljenih roditelja koji su jednostavno zaboravili na dijete  u autu.

Dugi periodi neispavanosti, bolesti ili velikog stresa itekako su velik faktor rizika kada skrbimo za najnježnije i najslabije. Niti jedan roditelj ne bi smio biti prepušten sam sebi u takvim situacijama pa je stoga u takvim slučajevima itekako velika odgovornost najbliže okoline koja mora pružiti podršku roditeljima male djece u intenzivnom periodu brige za nove članove društva. Ne ignorirajte znakove preoptrećenosti kod sebe, supružnika ili osoba koje čuvaju vaše dijete, piše Frendica.hr.

Što mogu učiniti da spriječim pojavu ovakvih nezgoda?

Komunicirajte. Razgovarajte o dnevnom rasporedu i putu kojim ćete danas obaviti dnevne obaveze.

Razgovarajte s djetetom tijekom vožnje i stvorite naviku da provjeravate pogledom dijete u autosjedalici kad god je to moguće.

Provjerite je li dijete došlo u vrtić, školu ili na trening kako je bilo dogovoreno. Nazovite i kad vam se čini da ćete možda  biti “dosadni”.

Podsjetite roditelje male djece, ali i sve one koji skrbe za dijete na opasnost od ostavljanja djeteta u autu, a posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Nazovite roditelje male djece i ponudite uho za slušanje, pomoć u kućanstvu ili povremeno čuvanje djece ovisno o vašim mogućnostima osobito u periodu kada su roditelji ili djeca bolesni, iscrpljeni i pod velikim stresom.

Ako vam se čini da ste kontinuirano premoreni i preopterećeni, potražite pomoć: obratite se svojem liječniku opće prakse ili u Caritasovo obiteljsko savjetovalište i ne odustajte dok se situacija ne popravi. Svaki roditelj zaslužuje podršku u brizi za svoju djecu.

Ako vidite dijete samo u autu odmah potražite pomoć!

Ako ste ostavili dijete samo u autu ili je to učinio netko od vaših bližnjih obavezno promotrite stanje djeteta i obratite pažnju na znakove toplotnog udara: povišenu temperaturu, kratak dah, pospanost, ubrzan puls, klonulost, glavobolja – nazovite liječnika odmah, ako niste sigurni da je dijete dobro.

Od dužeg boravka u autu, bez obzira na odškrinut prozor ili trenutni hlad, mogu stradati i starija djeca, ali posebnom riziku izložena su novorođenčad, bebe i djeca do 3. godine.

U parkiranim automobilima tijekom ljetnih mjeseci mogu se izmjeriti temperature i preko 50 stupnjeva C za samo pola sata stajanja na suncu!

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!