Ksenija Krizman, zamjenica ravnateljice USKOK-a, iznijela je novinarima odluke suca istrage o tome tko od šestorice osumnjičenih ide u istražni zatvor. Istaknula je da o nagodbi nema govora te da sad slijedi istraga, a ispitivat će se i svjedoci. 

U povodu prijedloga USKOK-a za određivanje istražnog zatvora upredmetu jučer uhićenih sudaca Županijskog suda u Osijeku, kazala je Krizman. Odluka Županijskog suda istražnog suda u Zagrebu je slijedeća:

– Istražni sudac je prihvatio zahtjev USKOK-a u odnosu na drugoosumnjičenog suca Zvonka Vekića, kojemu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka, u odnosu na trećeosumnjičenog suca Ante Kvesića, istražni zatvor je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela te u odnosu na šestoosumnjičenog Dragu Tadića, istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti od bijega, opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti ponavljanja kaznenog djela. Što se tiče prvoosumnjičenog Darka Krušlina, četvrtoosumnjičenog Zdravka Mamića i petoosumnjičenog Zorana Mamića istražni sudac je odbio prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora. USKOK će protiv takvog rješenja podnijeti žalbu. 

Odluka hoće li se tražiti izručenje Mamića mora biti donesena tek u trenutku kada bude donijeta odluka po žalbi USKOK-a koja će uslijediti na odluku istražnog suca. Obrazloženje suda zašto se nije odredio istražni zatvor za Mamiće je da se to za njih odredilo u okviru drugih spisa te je protiv njih pokrenuta tjeralica.

Postoji praksa Vrhovnog suda RH koja kaže da u slučaju kada je istražni zatvor određen u nekim drugim predmetima, a nije konzumiran, a to je u ovom slučaju – tada je praksa da ne postoje razlozi da se ne donese novo rješenje o određivanju istražnog zatvora ponovno.

Da bi se zatražilo izručenje, treba biti donesena odluka o istražnom zatvoru, napominje Krizman. 

Tražili smo da se za ovaj postupak zatraži istražni zatvor, a onda ide cijela procedura. O nagodbi u ovom trenutku nema govora. Sad slijedi istraga, ispitivat će se svjedoci, dug je put do nekakve odluke hoće li i kada biti donesena optužnica, a onda i postoje li neke mogućnosti, to nije nešto o čemu se razmišljalo, dodala je Krizman.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!