Sljedeći tjedan, čelnici Europske unije ugostit će predsjednika SAD, Joea Bidena, u Bruxellesu. To će biti prvi sastanak na vrhu SAD i EU od 2014. godine, a cilj mu je naglasiti značaj transatlantskog partnerstva. Ovaj sastanak na vrhu održat će se u okviru prvog putovanja predsjednika Bidena u inozemstvo, pored sastanka na vrhu G7, sastanka na vrhu NATO-a i bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Putinom, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Nova američka administracija pokazuje jasnu spremnost na suradnju s Europskom unijom. Ovaj posjet predsjednika Bidena bit će prilika za usklađivanje programa i jačanje suradnje“ – izjavila je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i stalna izvjestiteljica iz sjene ispred Europske pučke stranke (EPP) za odnose s SAD.

„Za veliki broj globalnih izazova potreban je globalni odgovor, a EU i SAD mogu preuzeti vodstvo u takvom načinu rješavanja izazova. Zajedno se moramo boriti protiv pandemije koronavirusa, zajedničkim snagama promicati demokraciju i ljudska prava, zajedno se boriti protiv klimatskih promjena i obnoviti multilateralizam“ – istaknula je Zovko.

Zastupnica Zovko je nadalje poručila da osim o navedenim izazovima, čelnici moraju razgovarati i o suradnji na području sigurnosti i obrane: „EU treba svoju ambiciju za razvijanjem strateške autonomije uskladiti s funkcioniranjem NATO-a, u kojem SAD još uvijek igra ključnu ulogu“ – izjavila je Zovko, dodavši da bi EU i SAD također trebali koordinirati svoje politike o odnosima s regijama poput zapadnog Balkana i europskog susjedstva, kao i s Kinom i Rusijom.

Zovko smatra da bi transatlantski razgovori trebali obuhvatiti i teme poput olakšavanja slobodne trgovine i suradnje u znanosti, te tehnologije i obrazovanja.

„Digitalizacija ljudskih života zahtijeva jasne politike o pitanjima kao što su umjetna inteligencija, zaštita podataka i cyber sigurnost. Za naše građane i gospodarstva, zasigurno bi bilo jako korisno kada bi regulatori i zakonodavci s obje strane Atlantika bili na istoj valnoj duljini“ – zaključila je Zovko.

/HMS/

error: Content is protected !!