Cijene jelove rezane građe skočile su između 50 i 70 posto, a u sektoru drvoprerade u Srpskoj kažu da su tome doprinijeli odnosi među pojedinim velikim tržištima, te povećana potražnja posebno za drvenim kućama koje se prave od te sirovine.

Nakon poskupljenja stiropora, svih vrsta metala pa i aluminijske i PVC stolarije, na tržištu se bilježi i veliki skok cijena rezane građe, a  predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo kaže za “Glas Srpske” da je većina proizvoda od drveta poskupjela.

– Najviše su skočile cijene jelove rezane građe, između 50 i 70 posto u zavisnosti od sortimenata, hrast je poskupio oko 30 posto. Poskupljenje na svjetskom tržištu prelilo se i kod nas, a sa druge strane spekulra se da su Amerikanci pokupovali građu u Europi i na taj način poremetili tokove na europskom tržištu. Osim toga, zabilježena je velika potražnja za kućama od drveta, koje se uglavnom prave od jelove građe, tako da je i u tome segmentu povećana potražnja – rekao je Partalo koji je i direktor poduzeća “Drvoprodeks” .

Dodao je da proizvođači žele napraviti što veće lagere da imaju što više robe, a i narudžbe su višestruko povećane.

– I mi kao proizvođač parketa imamo dvostruko veće narudžbe nego što smo imali ranije i doslovno imamo već rasprodanu proizvodnju za narednih nekoliko mjeseci – naglasio je Partalo.

Ističe da su proizvođači iz Srpske mali igrači na svjetskom tržištu, te da su zahtjevi daleko veći u odnosu na raspoložive količine robe, ali da ove godine svi očekuju rast prometa u pojedinim poduzećima, i do 40 posto. Naglasio je da je i poskupljenje gotovih proizvoda neminovno.

– Definitivno je da će biti promjena cijena, skaču ulazne pa i mi dižemo cijene gotovih proizvoda. Možda će profitna stopa biti nešto manja, ali za sada situacija je dobra za drvnu industriju – istakao je Partalo.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da  vjeruje da je pandemija virusa korona lani izazvala određene poremećaje u robnim tokovima što se reflektiralo na rast potražnje na tržištu Srpske.

– Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati, ali definitivno je potražnja velika. Porasle su cijene repromaterijala za proizvodnju namještaja i vidjet ćemo koliko će biti moguće povećavati cijene gotovih proizvoda – rekao je Šinik.

Darko Partalo je rekao da je šumski etat ograničen te da se godišnje u Srpskoj može posjeći oko milijun kubika trupaca.

– Dio prerađivača uvozi rezanu građu i elemente iz Hrvatske. Osim toga uvozimo šperploču iz Rusije, potom ivericu i neke druge materijale sa svjetskog tržišta i pravimo gotove proizvode u kombinaciji sa domaćim drvetom – rekao je Partalo.

Izvor:glas srpske

error: Content is protected !!