Prema mišljenju pedijatara, cijepljenje djece protiv covida-19 je preuranjeno, jer djeca rjeđe obolijevaju od virusa korona, a sa druge strane mišljenje epidemiologa je da je imunizacija mališana opravdana, jer su djeca veliki prenositelji virusa.

Naime, u Srbiji su nadležne institucije već poslale zahtjev Agenciji za lijekove da se cjepivo Pfizer odobri za djecu od 12 do 15 godina, dok je u Hrvatskoj najavljen početak cijepljenja mališana.

Sa druge strane, kako “Nezavisne novine” neslužbeno saznaju, nijedna institucija u BiH još nije išla sa sličnim zahtjevom prema Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a mišljenja struke su podijeljena kada je u pitanju imunizacija najmlađih.

Prema mišljenju Milke Ćojanović, specijaliste pedijatrije u Domu zdravlja Banja Luka, imunizacija djece protiv covida-19 je preuranjena.

“Na tu temu nema još dovoljno studija da bi se cijepljenje djece mogla sa sigurnošću odraditi”, navela je Ćojanovićeva za “Nezavisne”.

Dodala je da se ova cjepiva posebno ne preporučuju djeci u mlađem uzrastu.

“Malu djecu nema potrebe cijepiti, jer je mala prokuženost mališana ovog uzrasta, rijetko oboljevaju od korone, tako da zasad mislim da nije potrebno njih cijepiti”, kazala je Ćojanovićeva.

Kada je riječ o cijepljenju mališana koji boluju od kroničnih bolesti, Ćojanovićeva je rekla da je važnije da osobe iz njihovog okruženja budu cijepljenje.

“Njihovi roditelji i osobe s kojima se najčešće sreću trebali bi se cijepiti. Još nema službenih stavova kada je riječ o cijepljenju ove grupe djece”, rekla je Ćojanovićeva.

Sa druge strane Ednan Drljević, infektolog iz Opće bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, je za “Nezavisne novine” rekao da s epidemiološke strane imunizacija djece nije preuranjena, već je u potpunosti opravdana, pošto su djeca poznata kao značajni prenositelji virusa.

“Djeca ne obolijevaju od virusa korona, ali su značajni prenositelji Epidemiološki je bolje cijepitidjecu, nego starije građane, jer se stariji slabije kreću, dok su djeca stalno u pokretu i kontaktu”, naveo je Drljević.

Dodao je da posebno mlađa djeca često ostvaruju bliske kontakte.

Istakao je da su pojedine zemlje svijeta, kao što su Filipini, prioritetno cijepili djecu i mlade, jer su veći prenositelji bolesti, za razliku od europskih zemalja, gdje su prioritet bili građani stariji od 65 godina, jer je u tom dobu smrtnost od covida-19 mnogo veća.

“Kao struka smo sigurno pristalice cijepljenja djece, jer je s epidemiološke strane potpuno shvatljivo da se i oni cijepe”, kazao je Drljević, dodajući da nije preuranjeno cijepljenje djece do šest godina, jer u SAD već planiraju tu dobnu skupinu mališana cijepiti do kraja godine.

Izvor:nezavisne.com

error: Content is protected !!