Još jednu tužnu, 28. po redu, godišnjicu strašnog ratnog zločina Armije BiH, ubojstva osmero mališana Vitežani su obilježili dostojanstveno i s dužnim pijetetom – cvijećem, upaljenim svijećama i molitvom.

Ovoga puta bio je značajan broj onih koji su došli iz čitave BiH, kao i susjedne Republike Hrvatske, a sasvim sigurno značajno mjesto zauzelo je visoko izaslanstvo predvođeno Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Sabolićem, veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, piše Vitez.info.

PRIJE DVADESET SEDAM GODINA, U PREDVEČERJE, 10. LIPNJA 1993. GODINE, MINOBACAČKA GRANATA ISPALJENA S POLOŽAJA ARMIJE BIH, ZAUVIJEK JE U IGRI PREKINULA: SANJU GARIĆ, MILANA GARIĆA, DRAGANA RAMLJAKA, DRAŽENA ĆEĆURU, BORISA ANTIČEVIĆA, SANJU KRIŽANOVIĆ, AUGUSTINU GREBENAR I VELIMIRA GREBENARA.

“Neizmjerno sam tužan zbog svih stradanja, od mog rodnog Vukovara pa do Središnje Bosne i Viteza. Današnji dan je još jedno svjedočanstvo što je rat i kakvo zlo on sobom nosi. Ne samo obiteljima, kojima je u ovom trenutku zasigurno najgore i zasigurno nitko osim.njih ne zna kako se nose svih ovih godina. Iskreno suosjećam s njima i molim Boga da im da snage da izdrži sve”, kazao je, između ostalog, Zvonko Milas.

Ovaj strašan ratni zločin dogodio se u viteškom prigradskom naselju Kamenjače, gdje nikada nije bilo vojske ni vojnih objekata. Iako su to pripadnici Armije BiH znali, ipak su granatirali ovo mirno prigradsko naselje. Za taj zločin još nitko nije odgovarao, a da je profesionalnosti, pravde i pravice, pa i ljudskosti, do odgovornih ni sada, 28 godina kasnije, ne bi bilo teško doći. No, u Bosni i Hercegovini, na žalost, ni žrtve nemaju isti tretman.

U srijedu predvečer, 10. lipnja 2021. godine, uz spomen-obilježje „Osmica“, podignuto u Kamenjačama u znak sjećanja na ubijene mališane služena je sveta misa zadušnica koju je, uz koncelebraciju fra Maria Dadića, predvodio viteški župnik, fra Velimir Bavrka.

Fra Velimir je kao i prethodnih godina govorio vrlo nadahnuto i iz srca. Okupljene vjernike nije rastjerala ni snažna kiša koja je padala neko vrijeme.

Svetoj misi na kojoj se okupilo nekoliko stotina Vitežana, prethodilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća. To su učinili prije svih obitelj, viteški srednjoškolci i predstavnici civilnih udruga, kao i udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici raznih političkih opcija i struktura vlasti.

/HMS/

error: Content is protected !!