I ove godine, a u prigodi svetkovine svoga nebeskog zaštitnika svetoga Josipa, 19. ožujka, HKZ Troplet je raspisala natječaj za najbolji neobjavljeni literarni rad na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih i srednjih škola. Učenici osnovnih škola su pisali radove s temom Susresti prijatelja, a učenici srednjih škola su svoja literarna nadahnuća posvetili temi Snaga susreta. Ovogodišnje teme natječaja su usmjerene kulturi i važnosti susreta kao preduvjeta izgradnje osobnoga i zajedničkoga identiteta, osobito u ovo krizno vrijeme straha kada prisilno i fizički jedni od drugih udaljeni stojimo pred neizvjesnom budućnosti.

Na adresu HKZ Troplet i ove godine je pristigao veliki broj učeničkih radova. Prosudbeno povjerenstvo je pregledalo sve pristigle radove i u obje kategorije napravilo uži izbor radove koji kvalitetom i svim drugim kriterijima zadovoljavaju uvjete Natječaja te će biti uvrštene u Zbornik izabranih literarnih radova. Nakon toga, Prosudbeno povjerenstvo je u obje kategorije izabralo po pet najuspješnijih radova.

Najbolji autori radova osnovnih škola su:

  1. Lea Ivanić, VIII. 1 razred, OŠ “Gromiljak”, Kiseljak
  2. Ljubica Boban, VIII. a razred, OŠ “fra Stipana Vrljića”, Sovići, Grude
  3. Paola Kevilj, 4. razred, OŠ “Franice Dall’era”, Vir, Posušje
  4. Viktorija Džidić, 9. razred, OŠ “Cim”, Mostar
  5. Marija Elizabeta Barišić, 9. razred, OŠ “Ivana Mažuranića” Tomislavgrad, PŠ “dr. Franje Nevistića”, Šujica

Najbolji autori radova srednjih škola su:

  1. Sanja Đerek, 1. a razred, Gimnazija “fra Grge Martića”, Mostar
  2. Lucija Kordić, III. 2 razred, SŠ “dr. fra Slavka Barbarića”, Čitluk
  3. Darko Tusan, III. a razred, KŠC “Petar Barbarić”, gimnazija, Travnik
  4. Marija Ćorić, II. 10 razred, SŠ “Travnik”, Nova Bila
  5. Antonela Miloš, 4. b razred, Gimnazija “fra Grge Martića”, Mostar

Autorima triju najboljih radova u obje kategorije će se dodijeliti novčane nagrade, 200 KM za prvo, 100 KM za drugo i 50 KM za treće mjesto, a svih pet autora najuspješnijih radova u obje kategorije dobit će i pohvalnice.

HKZ Troplet će prirediti i tiskati Zbornik izabranih literarnih radova te u okviru Tropletovih dana kulture 2021 organizirati prigodan književni susret na kojem će predstaviti zbornik, tiskano izdanje podijeliti nazočnima, predstaviti najuspješnije mlade autore i njihove uratke, te će se pobjednicima dodijeliti nagrade i pohvalnice. Književni susret će okupiti sudionike natječaja a nagrađenima koji ne budu u mogućnosti doći, nagrade i pohvalnice ćemo dostaviti poštom ili osobno. Primjerke zbornika ćemo poslati svim školama čiji su učenici sudjelovali u natječaju.

Tropletovi dani kulture 2021 će se održati između 25. listopada (Spomendan kraljice Katarine) i 18. studenoga (Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Obljetnica uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosna). O mjestu i vremenu održavanja književnog susreta i dodjele nagrada svi autori i njihove škole će biti blagovremeno obaviješteni. Ukoliko zbog pandemije ne bude moguće organizirati književni susret, nagrade i pohvalnice će biti svim autorima dostavljene osobno ili poštom.

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo svim sudionicima!

Izvor:HKZ TROPLET

error: Content is protected !!