NAKON što je lani odgođeno zbog pandemije koronavirusa, Europsko nogometno prvenstvo se vratilo i jedva ga čekamo.

Od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. pratit ćemo 24 najbolje europske nogometne momčadi u lovu na titulu europskog prvaka. Branitelj naslova iz 2016. je Portugal, a naša reprezentacija na čelu sa Zlatkom Dalićem pokušat će ponoviti uspjeh sa Svjetskog prvenstva i ponovno obradovati naciju.

Evo po čemu će sve ovo Europsko nogometno prvenstvo biti posebno.

Prvi put Euro se održava u 11 europskih gradova

Ovo prvenstvo će se prvi put održati u čak 11 gradova diljem Europe. Ovime Europski nogometni savez želi proslaviti cijeli događaj u znak sjećanja na 60-godišnju povijest ovog natjecanja.

Nogometne spektakle ugostit će Amsterdam, Baku, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Glasgow, München, London, Rim, Sevilla i Sankt Petersburg. Oba polufinala i završnica turnira odigrat će se na londonskom stadionu Wembleyju, inače najvećem natkrivenom stadionu na svijetu.

Publika na stadionima ipak će biti dozvoljena

Unatoč pandemiji publika će moći na stadione uz pridržavanje posebnih epidemioloških mjera. Euro otvaraju Italija i Turska na Olimpijskom stadionu u Rimu, a prema najavama rimskih vlasti, tu utakmicu će uživo s tribina pratiti oko 16.000 navijača, što je otprilike 25% kapaciteta stadiona.

Hrvatska reprezentacija nastup na Euru otvorit će na čuvenom londonskom Wembleyju. Uz utakmice grupe D, tamo će se igrati osmina finala, polufinala i finale. U grupnoj fazi i osmini finala tribine Wembleyja će ugostiti oko 22.500 fanova, a londonski domaćini planiraju povećanje kapaciteta za polufinalne i finale. Želja im je popuniti 100% kapaciteta stadiona, no konkretne informacije objavit će naknadno.

Još jedna destinacija hrvatske reprezentacije je Glasgow. Na škotskom Hampden Parku igrat će se tri utakmice u skupini D i jedna utakmica osmine finala. Naši Vatreni tamo će se susresti s Česima i Škotima, a to će uživo moći pratiti oko 12.000 fanova (25% popunjenosti stadiona).

Nama najbliži stadion na kojem se igraju utakmice Eura je Puskas Arena u Budimpešti. Prema trenutnim planovima, domaćini žele popuniti kapacitet, no imat će stroge zahtjeve za ulazak na stadion. Ako doista uspiju u naumu da popune 100% kapaciteta stadiona, to znači da će utakmice s tribina pratiti 61.000 fanova. Tamo će se igrati utakmice grupe F, u kojoj se susreću domaćini Mađari s trenutnim svjetskim prvacima Francuzima i braniteljem europskog naslova, Portugalom.

Ostali gradovi domaćini i popunjenost stadiona:

Olimpijski stadion, Baku: tri utakmice grupe A i jedna četvrtfinalna utakmica, 50% kapaciteta stadiona (31.000 navijača po utakmici).

Parken stadion, Kopenhagen: tri utakmice grupe B i jedna utakmica osmine finala, 45% kapaciteta stadiona (15.900 navijača po utakmici).

Gazprom stadion, Sankt Petersburg: šest utakmica grupa B i E i jedna četvrtfinalna utakmica, 50% kapaciteta stadiona (30.500 navijača po utakmici).

Johan Cruijff Arena, Amsterdam: tri utakmice grupe C i jedna utakmica osmine finala, 33% kapaciteta stadiona (16.000 navijača po utakmici).

Arena Nationala, Bukurešt: tri utakmice grupe C i jedna utakmica osmine finala, 25% kapaciteta stadiona (13.000 navijača po utakmici).

La Cartuja, Sevilla: tri utakmice grupe E i jedna utakmica osmine finala, 30% kapaciteta stadiona (18.000 navijača po utakmici).

Football Arena, München: tri utakmice grupe F i četvrtfinalna utakmica, 22% kapaciteta stadiona (14.500 navijača po utakmici).

Novi trend navijanja – hrvatski fanovi snimaju najdužu navijačku pjesmu

Čak i ako nećete biti jedan od fanova koji će utakmice gledati s tribina, ne znači da ne možete biti dio navijačkog ludila. Ove godine rezervirajte svoje mjesto na Virtualnom stadionu i uđite u povijest kao dio najduže navijačke pjesme ikad snimljene.

Sve što trebate je snimiti sebe ili svoju ekipu kako navijate uz pjesmu Igraj moja Hrvatska i postaviti snimku na stranicu Virtualni stadion. Snima se najduža navijačka pjesma, koja će se montirati u 24-satni spot, čime Hrvati žele još jednom pokazati da im nema ravnih kad je u pitanju navijačko zajedništvo.

Osim što možete ući u povijest, uz malo truda možete osvojiti i vrhunske nagrade. Svakog dana i tjedna najpopularnije prijave osvajaju vrijedne nagrade, a one prijave koje se posebno svide reprezentativcima osvojit će PlayStation 5 i potpisani dres reprezentacije.

Navijačka euforija na Virtualnom stadionu već je počela, a kako izgledaju već pristigle snimke vatrenih navijača, pogledajte ovdje.

Pronađite inspiraciju i pošaljite svoju prijavu.

Česi protiv Hrvatske igraju bez jednog od ključnih igrača

Dio nogometne euforije, barem kad govorimo o onoj na mjestu zbivanja, neće moći biti češki reprezentativac Ondrej Kudela. Ovaj branič Slavije Prag kažnjen je s 10 utakmica zabrane nastupa u europskim natjecanjima zbog rasističkog ponašanja tijekom utakmice protiv Rangersa u osmini finala Europske lige.

Nakon istrage UEFA-inog etičkog i disciplinskog inspektorata kažnjen je jer je rasistički vrijeđao veznjaka Rangersa Glena Kamaru. Češki reprezentativac se žalio na ovu odluku, no UEFA je odbila njegovu žalbu te je Kudela izgubljen za predstojeći Euro. Podsjetimo, Češka će igrati u skupini D, u kojoj igraju i Hrvatska, Engleska i Škotska.

Prvi put u povijesti Španjolska ide na veliki turnir bez ijednog igrača Real Madrida

U reprezentaciji Španjolske došlo je do presedana. Na popisu španjolskog izbornika Luisa Enriquea nije se našao nijedan igrač Real Madrida, najtrofejnijeg europskog kluba svih vremena. Na popisu se trebao naći Realov branič Sergio Ramos, no on već dulje vrijeme ima problema s ozljedom, pa će ovaj Euro morati propustiti.

Tako će Euro 2020. biti prvi veliki turnir u povijesti na kojem će takozvana Furija nastupiti bez igrača Kraljevskog kluba.

Euro 2020. po mnogočemu će biti prvi u povijesti. No ono što ostaje po starom su dobar nogomet i navijačko ludilo, koje jedva čekamo.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!