Gost intervjua “Jedan” na BHRT-u bio je premijer Županije Zapadnohercegovačke i dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić.

Ćosić govori o ulozi visokog predstavnika u BiH, krivcima za nepostizanje dogovora o Izbornom zakonu, odnosima Bošnjaka i Hravata, mogućnostima za “pomirenje” građanskog i nacionalnog.

”Tobožnji patrioti ili probosanske snage, uglavnom su zagovornici protektorata i njih ne zanima suverena Bosna i Hercegovina”, rekao je Ćosić.

Ćosić kaže kako HDZ BiH ne može više popuštati s ciljem da bude postignut kompromis, te da je hrvatski put za rješenje krize u BiH srednji put između jedne političke opcije koja predviđa stvaranje nove bosanske nacije i druge koja predviđa odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

”Negdje između se nalazi program, odnosno projekat kojega nude Hrvati. A to je jedno pluralno društvo kakvo jesmo. Na temelju tih činjenica iz ove faze, kada živimo u Bosni i Hercegovini samo zato što se mora, moramo preći u fazu da želimo tu biti. Ali želimo biti u Bosni i Hercegovini koja će biti podjednako prihvatljiva svakom njenom sastavnom političkom društvenom segmentu, a ne da jedan bude superioran, a drugi da bude niže vrijedan”, rekao je.

Urednik i voditelj emisije je Benjamin Butković.

Izvor: Vrisak.info

error: Content is protected !!