Veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je kako Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini nema nikakvu ulogu i značaj za Republiku Srpsku.

Bocan-Harčenko je naveo da je to i službeni stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji godinama traži zatvaranje tog ureda. A Ruska Federacija podržava taj zahtjev.

Ruski veleposlanik je podsjetio da je konsenzus osnovno pravilo po kome mora da raditi Vijeće za implementaciju mira (PIC). Po njemu to pravilo su partneri u PIC-u počeli kršiti prije nekoliko godina.

“Valentin Inzko govori kao da postoji odluka rukovodećeg odbora. To je laž jer Ruska Federacija nije dala nikakvu suglasnost”, rekao je Bocan-Harčenko za “Politiku”.

On je dodao da sada žele izvesti još jedan pokušaj ustavne reforme. Oduzeti moć i ovlaštenja Republici Srpskoj, a ta centralizacija bi omogućila da BiH postane članica NATO-a.

Prema njegovim riječima, ako Zapad ne odustane od ovog “nelegitimnog pokušaja”, uprkos tome što se Rusija protivi, onda će ova situacija dovesti do dodatne napetosti.

“Ali, ne mogu reći da će se dogoditi nešto izvanredno. Oni će smatrati da je visoki predstavnik postavljen. Republika Srpska će smatrati da je on nelegitiman i da ne postoji. I neće biti nikakve suradnje s njim”, rekao je ruski veleposlanik.

/HMS/

error: Content is protected !!