Vijeće ministara BiH jučer je konačno izglasalo nova pravila i uvjete za ulazak svih stranaca u BiH.

To znači da će osobe koje su cijepljene ( dvije doze) ili preboljele koronavirus, s potvrdom ne starijom od 180 dana, moći ući bez negativnog PCR testa.

Također odlučeno je da će se na bh. granici priznavati i antigenski test.

Predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje Davor Ljubić za Pogled.ba kaže kako su apsolutno zadovoljni ovakvom odlukom.

–  Očekivali smo da će danas biti donesena takva odluka. Bez obzira što je već lipanj, koliko-toliko imamo šanse za oporavak u nadolazećem periodu. S obzirom na kompletnu situaciju koja je bila u Europi i da su tek sada počele popuštati mjere prema trećim zemljama i da se 30. lipnja uvode digitalne propusnice, donošenjem današnje odluke Vijeća ministara, svi nositelji propusnice moći će ulaziti u BiH bez ikakvih dodatnih troškova. Za nas je to vrlo jasan znak da bi možda, pogotovo ako se u međuvremenu donese odluka da Talijani pri dolasku iz BiH ne moraju u karantenu,  kolovoz mogao biti jako dobar.

-Booking, odnosno zanimanje za Međugorje je cijelo vrijeme bilo jako dobro vrijeme, ali nismo znali reći ljudima uvjete, kako će doći, što im treba. No, nisu samo ni naše vlasti bile krive. Recimo, povratak Talijana iz BiH iziskuje pet dana karantene…Općenito je cijela situacija u svijetu bila takva da je bilo nemoguće prognozirati bilo što. No, s ovom odlukom stavljamo se uz bok svih ostalih zemalja Europe i ako ništa drugo, imamo šansu. No, nitko ne zna što donosi jesen i bilo bi dobro da bar ova dva-tri mjeseca ljudi konačno počnu malo živjeti i normalnije raditi, kaže Ljubić.

Podsjetimo,  Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati gospodarstvo u BiH.

Izmjenama i dopunama Odluke propisuje se da stranci mogu ući u BiH ukoliko na graničnom prijelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-KoV-2, ne stariji od 48 sati ukoliko dolaze iz zemalja Europe, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

Također, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je cijepljenje sa dvije doze cjepiva protiv covida-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prijelaz, odnosno da je lice cijepljeno jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prijelaz, ako se radi o cjepivu koja se prima u jednoj dozi.

Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu sa potvrdom liječnika da je prebolio bolest Covid – 19 u periodu od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prijelaz BiH.

Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uvjetom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Također, bez ispunjavanja ovih mjera mogu ući i stranci, državljani Republike Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo prema spisku osoba koji će Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviti Graničnoj policiji BiH.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u “Službenom glasniku BiH”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!