Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Varaždinu kojom se na slobodu uvjetno otpušta zatvorenik osuđen na 21 godinu dugotrajnog zatvora zbog zlouporabe opojnih droga i krivotvorenja isprava, priopćeno je danas iz te institucije.

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge. Te osobe su u Južnoj Americi kupile 533,48 kg droge kokain i jahtom prevezli u Republiku Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi daljnje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil na koje je stavio nepripadajuće registarske pločice.

‘Zatvorenik je dužan redovito se javljati nadležnoj policijskoj postaji. Javljanje mora biti jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta 2024. Zatvorenik može promijeniti mjesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz suglasnost suca izvršenja Županijskog suda’, navodi se u sudskom priopćenju.

Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta.

‘Zatvorenik je, naime, u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao ‘naročito uspješan’, a u kaznionici je bio radno angažiran kao naročito uspješan radnik. Prije nije osuđivan te  drugi kazneni postupci protiv njega nisu u tijeku. 

Tijekom izdržavanja kazne zatvora diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu te ima ponudu za posao. Priznaje počinjenje kaznenih djela te izražava svoju kritičnost i žaljenje za počinjeno te ima podršku obitelji. Zatvorenik je do sada izdržao preko 17 godina izrečene mu kazne.

Visoki kazneni sud je zaključio da je pravilan zaključak prvostupanjskog suda da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito utjecalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promjena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela’ navodi dalje u priopćenju Vrhovni sud RH objašnjavajući svoju odluku o puštanju zatvorenika na slobodu.

Izvor:jutarnji.ha

error: Content is protected !!