Nizozemski nogometaši neće klečati prije početka utakmica na Europskom prvenstvu, najavio je kapetan “Oranja” Georginio Wijnaldum.

Nizozemci se tako neće pridružiti svjetskim prvacima Francuskoj, Engleskoj i Walesu koji su najavili kako će njihovi igrači kleknuti prije početka utakmica kako bi istaknuli rasnu nepravdu.

Wijnaldum je na konferenciji za novinare rekao kako je to bila zajednička odluka momčadi.

“- Razgovarali smo o tome, ali odlučili smo kako to nećemo raditi. Pokušavamo na drugi način skrenuti pozornost na to pitanje, rekao je Wijnaldum.

– Zapravo su na to navikli samo igrači koji igraju u Engleskoj, dodao je veznjak koji nakon pet godina provedenih u Liverpoolu seli u PSG.

– Bilo je prilično teško jer i mi želimo pridonijeti ovoj raspravi. Ali mi smo s Nizozemskim nogometnim savezom koji je započeo projekt protiv rasizma.

Među reprezentacijama koje neće klečati prije početka susreta je i Hrvatska.

– Hrvatski nogometni savez i svi reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere svoj stav o rasizmu. HNS smatra da svi igrači imaju pravo na mišljenje o ovakvim temama i odabir kako će se prema tome postavljati. HNS poštuje stav reprezentativaca i neće im nametati obvezu klečanja koja u hrvatskoj kulturi ionako ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma i diskriminacije, poručili su prije nekoliko dana iz HNS-a.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!