Deminer Adis Sarić, zbog kojeg je Županijski sud u Mostaru donio drugostupanjsku presudu prema kojoj je Federalna uprava civilne zaštite odgovorna za njegovu bolest, te mu na osnovu nematerijalne štete mora isplatiti 55.678 KM, u razgovoru za N1 je kazao da osjeća skromnu radost zbog toga što je sve ovo uticalo na njega i obitelj mu.

“Ima sada nekih elemeneta da raspoloženje bude pozitivnije. Dokazao sam svoje”, rekao je.

Raduje ga što je odbačen iskaz bivšeg direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka.

“Odmah tijekom saslušavanja na prvostupanjskom postupku u Općinskom sudu u Mostaru tvrdio svom odvjetniku da je 90 posto njegove priče čista laž. Ja sam to dokazao i opet bih isto tvrdio. Znaju to i moje radne kolege što je bilo i kako je bilo. Ono su za mene malverzacije i podvale na sudu. Sud je sve rekao i sve su potvrdili što sam ja izgovorio”, kazao nam je Sarić.


Istaknuo je kako se ne može imati kvalitetna civilna zaštita ako se ne vrši opremanje kadrova.

“To je tako u bilo kojoj normalnoj državi, vrlo slično kao u vojci i policiji. To su specijalne organizacije koje rade onoliko dobro koliko su obućeni, plaćeni, i točka. Tako je to bilo i u Jugoslaviji. Šta se radilo u poplavama? Prilično je zataškano. Je li bilo još slučajeva sa zdravstveno stradalih ljudi? Ne, kao ja. Ali je to tabu tema u FUCZ i ne smije se o tome pričati”, naglasio je Sarić kojem su prema ocjeni vještaka životne aktivnosti reducirane za 60 posto.

Ima i poruku za FUCZ.

“Hajmo raditi za ono što smo educirani i školovani, uz poštovanje tih ljudi koji su već dva desetljeća tu“, poručio je.

Zdravlje mu, kazao je, ne može nitko vratiti.

“Nema teorije. Nema te cifre, oštete… Doslovno su mnogi postali socijalni slučajevi i nitko se ne usuđuje tužiti ih. Ukupno na meni ima 100 posto invalidnosti, 40 posto ratne i ove sada 60 posto. Ne može se to tako sabirati, al zna se o čemu govorim. Svaki će moj kolega reći ne isplati se ići sa pravdom, bolje ostati zdrav i dočekati mirovinu. Ja je nisam dočekao. I sad sam na biru”, govori Sarić.

Nema više nikavih planova, rekao je, niti ih može imati u ovakvoj siutuaciji.

“Jedini plan je bio dobiti presudu. Ostao sam oštećen do kraja života”, dodaje on.

Podsjetimo, suspendirani direktor FUCZ i dalje prima punu plaću u iznosu od skoro 3.000 KM.

“Svaka čast ovoj državi. Političari uvijek imaju presumpciju nevinosti. To su magične riječi i oni pod presumpcijom nevinosti mogu primati 300 godina plaću. Ja ne mogu”, kazao je Sarić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!