U Hrvatskoj je 125 novih osoba pozitivno na koronavirus, a devet ih je preminulo, prema podacima Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu za posljednja 24 sata. Ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj je 1128. Među njima je 408 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 35 na respiratoru.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 358 504 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih su 8132 preminule, ukupno su se oporavile 349 244 osobe, od toga 195 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirana 2 074 221 osoba, od toga 4701 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 11. lipnja utrošeno je 2 087 157 doza cjepiva. Dosad je 1 401 647 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima je njih 685 510 primilo obje doze. Na dan 11. lipnja utrošeno je 44 268 doza cjepiva.

Od danas kafići mogu raditi do ponoći

U Hrvatskoj se nastavlja pad epidemiološke krivulje. Zbog takve, dobre epidemiološke situacije, ublažavaju se epidemiološke mjere, pa terase kafića od danas mogu raditi do ponoći. 

S obzirom na to da počinju turistička sezona i Europsko nogometno prvenstvo, iz Stožera upozoravaju da organiziranog praćenja utakmica na otvorenome ne bi smjelo biti jer to je ozbiljan epidemiološki rizik. Takva će se javna okupljanja nadzirati. To je potvrdio i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sinošnjem središnjem Dnevniku. 

Prema podacima iz županijskih stožera u posljednja 24 sata:

Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je šest novooboljelih
Gradu Zagrebu 21 novooboljela osoba od covida-19
Splitsko-dalmatinskoj županiji devet novooboljelih od covida-19
Ličko-senjskoj županiji jedna novozaražena osoba, a jedna preminula
Karlovačkoj županiji otkriveno je pet novooboljelih osoba
Zadarskoj županiji je 15 novooboljelih, a jedna osoba je preminula 
Osječko-baranjskoj županiji je četvero novooboljelih, a jedna osoba je preminula 
Zagrebačkoj županiji je 14 novooboljelih
Primorsko-goranskoj županiji je 16 novozaraženih
Vukovarsko-srijemskoj županiji novih šest osoba je pozitivno na koronavirus 
Varaždinskoj županiji su tri novooboljele osobe
Šibensko-kninskoj županiji je 10 novooboljelih
Istarskoj županiji nema novooboljelih, a jedna osoba je preminula
Međimurskoj županiji je novih pet osoba pozitivno na koronavirus
Koprivničko-križevačkoj županiji su tri nova slučaja
Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novooboljelih
Brodsko-posavskoj županiji jedna je novooboljela osoba
Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih 
Dubrovačko-neretvanskoj županiji su četiri novooboljele osobe
Krapinsko-zagorskoj županiji su tri novooboljele osobe

Masovno cijepljenje drugom dozom održat će se danas u Zagrebačkoj županiji u devet gradova na posebno organiziranim punktovima. Svi stanovnici koji se trebaju docijepiti već su prilikom cijepljenja prvom dozom dobili termin za drugu dozu.

Bez prethodnog naručivanja, stanovnici Varaždinske županije mogu se doći cijepiti AstraZenecinim cjepivom na punktu za cijepljenje u sportskoj dvorani Gospodarske škole do 13 sati. 

Ministar zdravstva Vili Beroš danas cijepi stanovnike Karlovca. Nakon toga pridružio se akciji vodstva Košarkaškog kluba Zadar i navijača  da se zajedno s ostalim građanima masovno cijepe protiv COVID-a u dvorani Višnjik.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!