The Minneapolis Star Tribune dobitnik je Pulitzerove nagrade za prijelomnu vijest i praćenje ubojstva George Floyda, a Reuters i The Atlantic podijelili su nagradu za tzv. eksplanatorno izvještavanje, objavio je u petak odbor koji dodjeljuje to priznanje.

Pulitzerove nagrade su najprestižnija priznanja koja se američkom novinarstvu dodjeljuju od 1917. Ustanovio ih je svojom oporukom novinski izdavač Joseph Pulitzer.

– Novinske kuće bile su suočene sa složenošću uzastopnog praćenja globalne pandemije, rasnog osvješćivanja i žestoko osporavanih predsjedničkih izbora, kazala je Mindy Marquesa, dopredsjednica Odbora Pulitzerove nagrade.

Novinari Reutersa Andrew ChungLawrence Hurley, Andrea JanutaJaimi Dowdell Jackie Botts nagrađeni su za multimedijski projekt “Shielded”, u kojem razotkrivaju kako se policija štiti od sudskog progona u slučajevima pretjerane upotrebe sile.

Novinar Ed Yong iz The Atlantica dobio je nagradu za izvještavanje o pandemij covida-19.

Odbor je također dodijelio “posebnu pohvalu” tinejdžerici Darnelli Frazier koja je mobitelom snimila ubojstvo Floyda. Njezin čin, objasnio je Odbor, pokazuje “ključnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom”.

Pulitzerova nagrada dobitnicima donosi po 15.000 dolara.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!