Bolest bubrega često se dijagnosticira prilično kasno – kad bubrezi već mogu biti ozbiljno oštećeni. Prema nekim studijama, bolest bubrega u čak 90 posto svih bolesnika ostaje nedijagnosticirana čak i nakon nekoliko godina. Simptomi bolesti bubrega mogu biti prilično neodređeni dugo vremena…

Izraz “tihi ubojica” obično se odnosi na visoki krvni tlak, ali mnogi stručnjaci vjeruju da bolest bubrega zaslužuje sličnu oznaku. Riječ je o skupini bolesti koje karakterizira abnormalni rad bubrega, a to mogu biti blaži ili teži oblici oštećenja, zbog kojih filtracija krvi (to je osnovna zadaća bubrega) više ne može biti optimalna. Pravilna funkcija bubrega je, između ostalog, ključna za održavanje ravnoteže elektrolita, tj. pravilan omjer različitih minerala. Istodobno, bubrezi se također brinu za uklanjanje otpadnih tvari iz tijela i održavanje pH ravnoteže. Iako se o opasnostima povezanim s bolestima bubrega govori puno manje nego, primjerice, o kardiovaskularnim bolestima ili raku, sasvim je očito da je oštećenje bubrega vrlo ozbiljan problem koji može u potpunosti uništiti naše zdravlje.

image

Simptomi se pojave tek nakon nekoliko godina

Jedan od glavnih problema s bubrežnom bolešću je odsutnost izraženih simptoma u ranim fazama bolesti, što ponekad može trajati i godinama. Dakle, simptomi se često javljaju samo kada su bubrezi u vrlo lošem stanju. Znakovi ozbiljnog oštećenja bubrega uključuju oticanje udova, jak umor, bolove u kostima i krv u stolici. Ponekad simptomi mogu biti prilično slični simptomima drugih kroničnih bolesti, što dodatno može zakomplicirati put do pravilne dijagnoze.

Test na albumin

Bolesti bubrega često su usko povezane s nekim drugim bolestima ili zdravstvenim problemima, posebno dijabetesom i visokim krvnim tlakom. Ako imate problema s hipertenzijom, odnosno kronično povišenim krvnim tlakom, testovi za provjeru zdravlja vaših bubrega definitivno su razumni. To obično znači niz krvnih pretraga, kao i analizu uzorka urina. Za dijagnosticiranje bolesti bubrega posebno je važna procjena glomerularne filtracije. To su podaci o količini krvi koju bubrezi mogu filtrirati u jednoj minuti. Između ostalog, test na albumin vrlo je važan u analizi uzorka urina. Albumini su proteini koji se počinju izlučivati ​​mokraćom kad su bubrezi oštećeni.

Najvažnije mjere za zaštitu bubrega

Stoga bi rizične osobe trebale imati redovite preventivne preglede, čak i ako ne otkriju određene simptome. Tako se potencijalni problemi s bubrezima mogu otkriti dovoljno rano, a kao rezultat toga smanjit će se rizik od ozbiljnijih oštećenja. Naravno, određene preventivne mjere koje mogu smanjiti rizik od bolesti bubrega preporučuju se svima, a ne samo ljudima u riziku. Jedna od najvažnijih preventivnih mjera nesumnjivo je izbjegavanje prekomjerne količine soli ili natrija. To znači da s prerađenom hranom morate biti vrlo oprezni. To je često slučaj s hranom u kojoj se “skrivaju” ogromne količine soli.

Izbjegavanje alkohola također je vrlo važno za zdravlje bubrega, ali s druge strane, morate paziti da pijete dovoljno vode (ili pića poput nezaslađenog čaja). Ako imate prekomjernu težinu, gubitak suvišnih kilograma nesumnjivo će koristiti i vašim bubrezima. Istodobno, preporučuje se pijenje napitaka s blagim diuretičkim učinkom koji mogu pomoći u čišćenju bubrega. Izvrstan izbor je, na primjer, čaj od peršina, a isto vrijedi i za čaj od koprive ili maslačka.

Navike koje oštećuju bubrege

Ako želite da bubrezi funkcioniraju optimalno, potrebno je odustati od određenih loših navika. U suprotnom riskirate ozbiljnije oštećenje ovog organa.

1. Konzumacija prekomjerne količine soli

Sol je umjerena potrebna za normalno funkcioniranje našeg tijela. Nedostatak soli srećom je vrlo rijedak, ali s druge strane, mnogo je češći suprotan problem: prekomjerni unos soli. Unos prekomjerne količine natrija posebno je problematičan. To može dovesti do povišenog krvnog tlaka i preopterećenja bubrega. Dakle, ako želite zaštititi bubrege od oštećenja i spriječiti druge zdravstvene probleme, neophodno je ograničiti unos soli. Odrasla osoba ne smije unositi više od 5 grama soli dnevno, što je količina koja odgovara približno jednoj žličici. Istraživanja pokazuju da se malo tko pridržava ovih preporuka. Veće količine visoko prerađene hrane, koja sadrži puno “skrivenih” soli, mogu biti problematične. Stoga je vaš dnevni unos brzo premašen, iako možda niti ne osjećate da vam je hrana iznadprosječno slana.

image

2. Česta upotreba lijekova protiv bolova

S jedne strane, lijekovi protiv bolova mogu, naravno, biti vrlo korisna pomoć u situacijama kada je bol jednostavno prejaka da bi se ublažila prirodnijim pristupima. Međutim, istraživanje u ovom slučaju također otkriva da su mnogim ljudima lijekovi protiv bolova koje se mogu kupiti u ljekarni bez recepta prvo na što padne na pamet, čak i ako se radi o prilično blagom obliku boli. Česta upotreba takvih lijekova može, između ostalog, ozbiljno oštetiti bubrege, pa je vrlo važno da ih koristite što opreznije.

3. Nedovoljan unos tekućine

Pridržavanje preporuka u vezi s potrebnim dnevnim unosom tekućine (po mogućnosti vode) posebno je važno za zdravlje bubrega. Ako ne pijemo dovoljno tekućine, uklanjanje kiselih ostataka i drugih štetnih tvari vrlo je teško. To istodobno povećava rizik od bubrežnih kamenaca i čestih infekcija mokraćnog sustava. Provjerite boju urina – ako je vrlo taman i oblačan, trebali biste piti više vode.

4. Nedostatak sna

Među ljudima kojima nedostaje sna, između ostalog, postoji povećani rizik od oštećenja ili disfunkcije bubrega. Jedan od razloga za to povezan je s činjenicom da je funkcioniranje naših bubrega usklađeno s prirodnim cirkadijskim ritmom. Besane noći mogu tako zbuniti rad bubrega.

5. Česta konzumacija prerađene hrane

Već smo spomenuli da prerađena hrana može biti problematična zbog sadržaja većih količina soli, a time i natrija. Međutim, ovo nije jedina tvar u prerađenoj hrani koja u prevelikim količinama može naštetiti vašim bubrezima. Veće količine fosfora – minerala koji je neophodan za naše tijelo u malim količinama, ali ga je često previše u prerađenoj hrani – također mogu biti opasne. Strogo izbjegavanje velikih količina fosfora posebno je važno za one ljude koji su već razvili probleme s bubrezima.

PIŠE JAVORKA LUETIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!