Poslijepodne se sastalo Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a. Prije toga, izjavu vezanu za summit NATO-a novinarima je dao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 


Šef diplomacije nije otišao u Bruxelles na summit. U pozadini je žestoki sukob predsjednika s premijerom i Vladom, a najnovije informacije u središnjem Dnevniku HTV-a javio je novinar Šime Vičević.

– Ministar Grlić Radman prije svega ističe da glorifikacija zasluga predsjednika Milanovića za uključenje spornih pitanja u završnu deklaraciju nije točna. Kaže da Vlada po ovim pitanjima radi nekoliko godina i da je osim toga još u svibnju pri Ministarstvu vanjskih poslova bila osnovana radna skupina u koju je bio uključen i predsjednikov savjetnik, rekao je Vičević.

– Čuli smo tijekom dana predsjednik Zoran Milanović istaknuo je da je problem s glavnim tajnikom NATO-a riješio u svega u pola minute telefonskog razgovora, no s druge strane ministar Grlić Radman tvrdi da kronologija događanja takvu predsjednikovu izjavu demantira. Kaže da je uključenje pitanja izbornog zakona već bilo riješeno, kada govorimo o ovoj deklaraciji 11. lipnja, a jučer i pitanje Daytonskog sporazuma. Nekoliko je puta ministar Grlić Radman u svojoj izjavi za medije naglasio da je Zoran Milanović u Bruxelles otišao osnažen i to prije svega zbog nedavne odluke Vlade o nabavi višenamjenskih borbenih aviona, što je prema tumačenju ministra osnažilo položaj Hrvatske među članicama NATO-a, dodao je.

– Kaže da osobno u Bruxelles nije otišao zbog poštivanja epidemioloških mjera, a navodi da bi njegov odlazak ondje bio riskantan zbog nepredvidivih izjava predsjednika Milanovića, izvijestio je Vičević u Dnevniku.

– Gospodin predsjednik Milanović jako dobro zna kako je uložen taj napor i mislim da ovo glorificiranje njegovih velikih zasluga uopće nije točno. Kronologija događanja, dakle činjenično stanje, upravo demantira njegovu izjavu da je on to navodno riješio u par minuta s glavnim tajnikom, rekao je Grlić Radman.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!