Vjerujete li da je gubitak kilograma moguć bez stalnog osjećaja gladi zbog kokeg se najčešće i odustaje? To je izuzetno često uvjerenje koje je obično povezano s lošim iskustvima iz prošlosti. Ali uspješno gubljenje suvišnih kilograma zapravo ne zahtijeva izgladnjivanje. Naprotiv: ako ste gladni veći dio dana, najvjerojatnije ćete vrlo brzo odustati. Stoga je važno odabrati drugu strategiju, jer ćete jedino tako moći postići željeni cilj. Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako smanjiti unos kalorija bez da pri tome imate osjećaj gladi i da ste preopterećeni razmišljanjem o hrani…

1. Posegnite za niskokaloričnom hranom

Koliko će vam želudac biti pun na kraju obroka, ne ovisi (samo) o kalorijskoj vrijednosti hrane, već uglavnom o njihovoj količini. Primjerice, povrće vam može prilično napuniti želudac, a unos kalorija vrlo je nizak. Stoga je važno da budete pažljivi pri odabiru hrane. Najviše se preporučuje neprerađena hrana, po mogućnosti ona bogata vlaknima, koja pruža osjećaj sitosti. Ako osjećate glad, pripremite međuobrok ili obrok bez grižnje savjesti, ali pripazite kako je sastavljen. Na primjer, salate ili juhe ili variva dobar su izbor.

2. Ne zaboravite na vodu

Često imamo osjećaj da smo gladni kad smo zapravo žedni. Ako gubite kilograme, posebno je važno osigurati dovoljno tekućine, po mogućnosti vode. Također se preporučuje da prije svakog obroka popijete veću čašu vode. Na taj ćete se način najvjerojatnije zasititi puno brže nego što biste to inače učinili.

3. Hranu servirajte na manjim tanjurima

Zapamtite, jedemo i očima. Ako imamo osjećaj da je dosta hrane ispred nas, na kraju obroka osjećat ćemo se kao da nam nešto nedostaje, iako smo možda siti. Srećom, mozak možete “prevariti” poslužujući hranu na manjim tanjurima. To je optička varka koja nam daje osjećaj da hrane ima puno više nego što je zapravo.

4. Koristite manji pribor ili štapiće za jelo

Što sporije jedete, lakše ćete ostvariti osjećaj sitosti i zaustaviti se na vrijeme. Ako jedete iznadprosječno brzo i ne znate kako se riješiti ove navike, savjetujemo vam da počnete koristiti posuđe manje veličine – na primjer desertno posuđe, a i štapići za jelo također mogu biti dobro rješenje. To će vas prisiliti da počnete sporije jesti.

5. Ne kupujte hranu koja vas dovodi u iskušenje

Daleko od očiju, daleko od srca – ili u ovom slučaju od želuca. Osjećaj gladi često nije stvarna, fiziološka glad, već želja za konkretnim jelima, obično onima koja sadrže puno kalorija, šećera, nezdravih masnoća itd. Ako utvrdite da vas neprestano dovodi u iskušenje i da se vaše misli uglavnom vrte oko hrane, savjetujemo vam da izbjegavate kupnju nezdravih grickalica. Iskušenje će tako biti puno manje. Ako nemate ovu vrstu hrane kod kuće, potrošit ćete puno manje vremena razmišljajući hoćete li je jesti ili ne.

6. Uvijek dobro sažvačite hranu

Vrlo je važno jesti polako i mirno. Naravno, važno je i svaki zalogaj dobro sažvakati – ako je moguće, najmanje dvadeset puta. Osjećaj sitosti tako će se pojaviti puno brže.

7. Osigurajte dovoljan unos proteina

Na to koliko ćemo biti siti nakon jednog obroka zasigurno utječe i količina konzumiranih proteina. Ako se pokušavate riješiti suvišnih kilograma, a da ne želite gladovati, definitivno je vrlo važno da vaši obroci sadrže i kvalitetnu proteinsku hranu.

PIŠE JAVORKA LUETIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!