U susretu 1. kola E skupine Europskog nogometnog prvenstva Slovačka je u ponedjeljak u Sankt Peterburgu pobijedila Poljsku s 2-1 (1-0). Slovaci su poveli u 18. minuti autogolom golmana Wojciecha Szczesnyja. Poljska je izjednačila u 46. minuti pogotkom Karola Linettyja, a u 69. minuti Milan Škriniar zabio je za konačnih 2-1

U prvom poluvremenu obje su reprezentacije bile napadački ambiciozne, ali na odmor s vodstvom 1-0 otišla je Slovačka nakon fantastične solo akcija Roberta Maka, krilnog napadača Ferencvaroša, u 18. minuti. Mak je primio je loptu na lijevom boku uz aut-liniju, driblinzima se oslobodio dvojice igrača i s osam metara iskosa iz teške situacije pucao uz prvu vratnicu, koju Szczesny nije dobro pokrio i od njega se lopta odbila u mrežu.   

Još jednu priliku Slovaci su imali u 33. minuti. Ubačaj Pekarika s desnog krila glavom je s deset metara zahvatio Kucka, ali lopta je otišla ravno u ruke poljskog vratara.

Poljaci su dva puta zaprijetili, prvo je u 26. minuti Rybus pucao s vrha 16-erca, ali je njegov pokušaj blokiran, a u 42. minuti napokon se u prilici našao jedan od najboljih svjetskih golgetera Robert Lewandowski. Nakon centaršuta, uspio se dokopati lopte u 16-ercu, ali je pucao iskosa i izvan ravnoteže, pa je lopta završila pored gola.

Na samom početku drugog poluvremena, u 46. minuti, Poljaci su izjednačili. Nakon lijepe akcije Rybus je s korner linije dao povratnu loptu za veznjaka Torina Karola Linettyja, koji pogađa za 1-1.

U 51. minuti Linetty je opet u prilici, ali s 12 metara puca ravno u vratara Martina Dubravku.

Stvari su se značajno promijenile u 62. minuti, kada je Poljska ostala s igračem manje jer je veznjak Grzegorz Krychowiak neoprezno zaradio drugi žuti karton.
 
 Slovaci su to brzo iskoristili i u 69. minuti su zabili iz prekida. Korner je izveo Mak, a stoper Intera Milan Škriniar odlično je primirio loptu na 13 metara i preciznim udarcem je zatresao mrežu.

 U sudačkoj nadoknadi Poljska je mogla do izjednačenja. Prvo je branič Bednarek (90+1) primio loptu u 16-ercu i pucao iz okreta, ali pored gola. Zadnji pokušaj imao je Šwiderski (90+4), ali je slovački golman bio na mjestu.

U drugom susretu iz ove skupine večeras se u Sevilli sastaju Španjolska i Švedska.

U drugom kolu 18. lipnja se sastaju Švedska i Slovačka (St. Peterburg), a dan poslije Španjolska i Poljska (Sevilla). Zadnje kolo je na rasporedu 23. lipnja, a sastaju se Španjolska – Slovačka (Sevilla), te Švedska – Poljska (St Peterburg).

POLJSKA: Szczesny – Glik, Bednarek, Rybus (Puchacz 74), Bereszynski – Klich (Moder 85), Krychowiak, Zielinski (Swiderski 85) – Jozwiak, Linetty (Frankowski 74), Lewandowski.
SLOVAČKA: Dubravka – Pekarik (Koscelnik 79), Satka, Skriniar, Hubocan – Haraslin (Duris 87), Kucka, Hromada (Hrosovsky 79), Mak (Suslov 87) – Duda (Gregus 90+1), Hamšik.
STRIJELCI: 0-1 Wojciech Szczęsny (18-ag), 1-1 Karol Linetty (46), 1-2 Milan Škriniar (69).
CRVENI KARTON: Grzegorz Krychowiak (Poljska, 62. minuta – drugi žuti karton)
SUDAC: Ovidiu Haţegan (RUM)
STADION: Krestovski stadion

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!