U Sloveniji su u zadnja 24 sata zabilježene samo 24 zaraze koronavirusom, a i svi ostali indikatori su vrlo dobri i zato vlada neće produžiti stanje epidemije koje završava u utorak 15. lipnja.

S 1.023 PCR testova potvrđeno je 24 zaraza ili 2,3 posto. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 147, a četrnaestdnevna incidenicija na 100.000 stanovnika pala je na 130.

Preminula su dva pacijenta oboljela od Covida-19, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije umrlo je 4.406 ljudi zaraženo koronavirusom, u bolnicama su još 134 pacijenta, potpunim cijepljenjem je imunizirano 26,1 posto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Vlada je objavila da nakon 15. lipnja više neće produljiti stanje epidemije koje je u drugom valu bilo proglašeno 18. listopada, ali će neke epidemiološke mjere i dalje ostati na snazi.

U prijelaznoj fazi, dok Slovenija ne uđe u tzv. zelenu fazu po kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), a što se očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja, i dalje će nošenje maske biti obvezno u zatvorenim prostorima.

Ostaju tako na snazi ograničenja poput broja prisutnih u zatvorenim prostorima te uvjeti za prisustvovanje koncertima i drugim događanjima i dalje su negativni test na koronavirus, preboljelost covida-19 ili puno cijepljenje.

Vlada je ponovila apel onima koji se još nisu odlučili za cijepljenje da to učine što prije jer je cjepiva sada dovoljno, a ovaj tjedan organizirat će se i masovno cijepljenje bez poziva i najava za sve koji to žele i u neurbanim područjima, nakon što su takve akcije prošli tjedan vođene u gradskim sredinama.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!