U moru ispred Korčule pronađeno je naselje iz neolitika, odnosno 4 i pol tisuće godina prije nove ere. Zbog podizanja razine mora naselje je ostalo ispod površine što je bilo ključno u konzerviranju ostataka. 

More ispred Korčule dulje od 6 i pol tisuća godina skrivalo je povijesno naselje.

“Cijelo naselje ima oblik sedmerokuta nekakvog, i tu vidimo da je napravljeno planski, a ne stihijski. To je isto, ustvari, fantastično za to razdoblje, govorimo o 4.500 godina prije Krista”, rekao je Mate Parica, s Odjela za arheologiju na Sveučilištu u Zadru, piše HRT.


Tako stari nalazi prava su rijetkost u cijelom svijetu i obično bi ih otkrili u špiljama, rijetko kada u moru. I ovo naselje pronađeno je slučajno, zahvaljujući snimkama iz zraka.

“Većinom u špiljama se najviše istraživalo, tu je jako dobro sačuvano. Takvih naselja je sigurno bilo i na otvorenom, samo što njih je puno teže naći”, rekao je Domagoj Perkić iz Dubrovačkih muzeja.

Naselje se nalazi nekakvih 70 ak metara od obale, na dubini od 4 i pol metra.

Nakon prve, samo evidencijske kampanje, arheolozi su napokon uspjeli provesti istraživačku kampanju. Istraživanje je bilo iznimno uspješno.

Pronađeni kameni noževi i ukrašene zdjele

“Pronašli smo kremene noževe. Zapravo, nisu toliko česti nalazi na kopnu u ovako dobro očuvanom obliku. Većih su dimenzija”, rekla je Vinka Milišić, studentica arheologije.

“Radi se o velikim zdjelama, loptastim zdjelama i vidimo da je stanovništvo neolitičko tu svoju keramiku ukrašavalo raznoraznim urezima, crvenom bojom su oslikavali kojekakve motive”, rekla je Marta Kalebota, kustosica u Gradskom muzeju Korčula.

Plan je nastaviti s istraživanjem već iduće godine, ali to će, naravno, ovisiti o financiranju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!