Američki predsjednik Joe Biden se tijekom konferencije za novinare na summitu G7, dok je govorio o humanitarnoj pomoći zemljama pogođenim građanskim ratom, zbunio, pomiješavši Libiju i Siriju, i to ne jednom, već tri puta, javio je Fox News.

Predsjednik poznat po gafovima govorio je o mogućnosti suradnje s Rusijom u pružanju “vitalne pomoći Libiji, čije je stanovništvo u velikoj nevolji”.

“Sve dok su tamo, bez mogućnosti da uvedu neki red u regiji, to ne možete dobro učiniti a da ne zadovoljite temeljne ekonomske potrebe ljudi. Dakle, nadam se da ćemo naći način da spasimo živote ljudi u, na primjer, Libiji”, rekao je Biden.

Potom je rekao da je Rusija svojom intervencijom u “Siriji zagrizla više nego što može progutati”, a nakon toga je ponovo spomenuo Libiju.

Savjetnici ga kasnije ispravili

Bidenovi savjetnici su kasnije rekli da je predsjednik, umjesto na Libiju, mislio ustvari na Siriju, a Biden je na društvenim mrežama doživio lavinu negativnih komentara.

“Tražim od #medija da uskoče i #prevedu nam što je #JoeBiden, #predsjednik, stvarno rekao”, napisao je na Twitteru jedan korisnik, a bilo je i komentara da je Biden “malo skrenuo”.

“Pretpostavljam da je, kada bombardirate tako puno zemalja odjednom, teško to pratiti”, napisala je libanonska geopolitička komentatorica Sarah Abdallah.

Press-konferencija na kojoj se Biden spetljao održana je završnog dana redovitog godišnjeg summita sedam najrazvijenijih ekonomija svijeta (G7) u Cornwallu, u Engleskoj.

Biden se u utorak nalazi s čelnicima Europske unije u Bruxellesu, a za srijedu je zakazan susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

/HMS/

error: Content is protected !!