Američki predsjednik Joe Biden u utorak bi se trebao sastati s čelnicima EU-a i postaviti zajedničke ciljeve u vezi s izazovima kao što su pandemija i asertivnost Kine. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel Bidena će dočekati u Bruxellesu.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti obnavljanje transatlantskih odnosa nakon napregnute višegodišnje vladavine Donalda Trumpa.

Dosad su trgovinski odnosi između SAD-a i EU-a bili problematični, no prema navodima jednog od dužnosnika EU-a, u utorak bi se mogao postići napredak.

Saveznici se 16 godina sukobljavaju na pitanju carina, međutim, dužnosnik tvrdi da bi se ta trgovinska zapreka mogla ukinuti na dulje vrijeme.

– Vrlo je vjerojatno da bi obje strane pristale na ukidanje carina vezanih uz spor oko zrakoplova, rekao je izvor.

SAD i EU međusobno se optužuju za nepravednu državnu potporu dvjema najvećim svjetskim zrakoplovnim kompanijama, europskom Airbusu i američkom Boeingu. Nametnuli su carine vrijedne više milijardi dolara na sve proizvode, one koji su povezani sa zrakoplovnom industrijom i one koji nisu.

Oba bloka u ožujku su pristala na ukidanje carina na četiri mjeseca.

Drugo ključno pitanje sastanka mogla bi biti suradnja u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom.

SAD želi ukinuti patente na proizvodnju cjepiva, a Europska je unija skeptična i pita se je li to najbolje rješenje za nestašicu cjepiva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!