Nastavlja se povoljna epidemiološka slika, jučer je u našoj zemlji zabilježeno 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih među testiranima manji je od 1 posto. Preminulo je 13 oboljelih, dok su na bolničkom liječenju 404 pacijenta.

Kako bi se ubrzalo cijepljenje, na terenu je od jučer takozvani COVID-autobus, koji dolazi u manja naselja. Prva je na redu Virovitičko-podravska županija. U svakom mjestu autobus se zadržava jedan sat. Cijepi se bez prethodne najave Pfizerovim cjepivom, a cijepljeni odmah dobiju i termin za drugu dozu.

A kako bi se građanima Zagreba dodatno olakšao pristup cjepivu – Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” uveo je i peti kanal naručivanja za cijepljenje. Tako se građani sada mogu prijaviti i jednostavnim slanjem e-pošte pri čemu je potrebno navesti ime i prezime, datum rođenja, matični broj osiguranika sa zdravstvene iskaznice i željenu vrstu cjepiva.

U Zadru je već četvrtu godinu otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone. Osim uobičajenog praćenja stanja na državnoj granici i sigurnosti cestovnog prometa, ove će se godine nadzirati i postupanja vezana za pandemiju. Stožer su jučer otvorili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, a obišli su i Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka.

Podaci po županijama:

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze
Na području Sisačko-moslavačke županije je zabilježeno pet novooboljelih osoba
U Istarskoj županiji potvrđene su dvije novozaražene osobe

Koronavirus u svijetu

Zbog naglog porasta broja novozaraženih koronavirusom, Britanija odgađa ukidanje epidemioloških mjera planirano za 21. lipnja. U samo tjedan dana broj slučajeva zaraze sojem delta narastao je za čak 240 posto. Mjere kojima se ograničavaju socijalni kontakti ostaju na snazi. Ograničava se broj osoba u pubovima i kinima, noćni klubovi ostaju zatvoreni. Najavljuje se ubrzavanje cijepljenja, kojim bi se obuhvatilo još 16 milijuna ljudi.

Italija je nastavila ublažavati protuepidemijske mjere – još šest regija ušlo je u takozvanu bijelu zonu, uključujući Lacij i Lombardiju, s glavnim gradovima Rimom i Milanom. U tim je područjima ukinut policijski sat, ali i dalje ostaje obveza nošenja maske i ograničenje broja ljudi na okupljanjima.

Broj mrtvih od COVID-a u SAD-u uskoro će prijeći 600.000. To je više od ukupnog stanovništva Baltimorea ili Milvokija. Tim povodom, skupina demokrata i republikanaca održala je minutu šutnje na stubama Kongresa. Zatim su zajedno otpjevali “Bože blagoslovi Ameriku”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!