Međunarodni olimpijski odbor (MOO) očekuje da će se cijepiti od 70 do 80 posto novinara koji dolaze izvještavati s Olimpijskih igara u Tokiju ovog ljeta, rekli su organizatori pri pokretanju ažuriranih smjernica za koronavirus za Igre u utorak.

– Između 70 i 80 posto akreditiranih novinara biti će cijepljeni, prema najnovijim povratnim informacijama koje je dobio MOO, rekli su organizatori u izjavi na konferenciji za novinare u Tokiju objavljujući smjernice.

Sportaši i članovi medija, kojima će kretanje biti ograničeno, bit će podvrgnuti GPS nadzoru tijekom prvih 14 dana boravka u Japanu. 

Ranija verzija “priručnika”, objavljena u veljači i ažurirana u travnju, zahtijevala je od sportaša da nose maske cijelo vrijeme, osim kada su na otvorenom, spavaju ili jedu. Organizatori su izjavili da će svaka sportska delegacija koja stigne u Japan imati časnika za vezu COVID-19 koji se koordinira s organizatorima mjera za zaustavljanje širenja virusa na OI, koji započinju 23. srpnja. 

– Sportaši i bliski kontakti testirat će se svaki dan, dok svi sudionici moraju imati dva negativna testa prije dolaska, rekli su dužnosnici. 

Posjetitelji neće moći koristiti javni prijevoz prvih 14 dana i moraju jesti na određenim mjestima uz posebne higijenske mjere. 

Na Igrama se očekuje oko 11 000 sportaša i 78 000 novinara, dužnosnika i osoblja, a mnogi Japanci strahuju da bi takav priljev mogao pridonijeti širenju virusa. 

Japanska vlada razmatra ukidanje izvanrednog stanja u Tokiju i nekoliko drugih prefektura kako je zakazano za 20. lipnja, ali zadržavajući neke rubnike, poput radnog vremena restorana do početka Olimpijskih igara u srpnju, tvrde japanski mediji. 

Ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura, zadužen za japanski odgovor na COVID-19, rekao je da je s još uvijek visokom popunjenosti bolnica i stopom infekcija prerano za razgovor kao da je ukidanje izvanrednog stanja gotova stvar. 

– Sada je kritično vrijeme za poziv javnosti, suzbijanje infekcija i poduzimanje inicijativa za stabilnu opskrbu bolničkim krevetima. Odluka će biti već u četvrtak, rekao je. 

Japan nije pretrpio eksplozivne razmjere epidemije COVID-19, koje su zabilježene negdje drugdje, ali još uvijek je na više od 772.000 zaraženih i preko 14.000 smrtnih slučajeva. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!