Osnova slovnice slavjanske narěčja ilirskoga Vjekoslava Babukića (1836.) prva je općenacionalna gramatika, po njoj se učio hrvatski jezik pedesetak godina, a jezik koji je Sabor proglasio službenim 1847. upravo je jezik koji je opisan u njoj!

Požega, stari hrvatski grad u zapadnoj Slavoniji ima još jedno manje poznato ime – slavonska Atena. Upravo Požega tu titulu nosi odavno, još od vremena svojih velikana Franje Cirakija, Janka Jurkovića, Vjekoslava Babukića, Dobriše Cesarića i ostalih važnih osoba Požege i toga kraja.

Važna karika toga lanca je Vjekoslav Babukić, samozatajan i marljiv jezikoslovac koji je rodni grad nosio u srcu, govoru i pismu. Rođen je na današnji dan 1812. u Požegi, a umro je 1875. u Zagrebu.

Osnova slovnice slavjanske narěčja ilirskoga Vjekoslava Babukića (1836.) prva je općenacionalna gramatika, po njoj se učio hrvatski jezik pedesetak godina, a jezik koji je Sabor proglasio službenim 1847. upravo je jezik koji je opisan u njoj. Njome je prvi put kodificirana jezična i pravopisna norma koja se u kontinuitetu dotad izgrađivala već više stoljeća.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!