Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će predstavnicima vlasti u Federaciji BiH uskoro biti upućena konačna verzija za razgovore o budućnosti BiH i da će se tada vidjeti ima li Republika Srpska partnera i sugovornika za tu priču.

Predsjednica Srpske je navela da nije optimist da će predstavnici vlasti u FBiH prepoznati veliku šansu da zajedno sa predstavnicima Republike Srpske razgovaraju o budućnosti, u skladu s ranije donesenim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

– Nisam optimist da će oni prepoznati tu veliku šansu da svi zajedno sjedimo i pričamo o budućnosti u kojoj se trebamo natjecati i o pitanju informacijskih tehnologija, i o pitanju infrastrukture, i o pitanju ekonomije – rekla je predsjednica Srpske za BHRT, prenosi Srna.

O inicijativi Narodne skupštine Republike Srpske o pokretanju mogućeg razgovora s predstavnicima FBiH o budućnosti BiH, ona je rekla da joj je drago što su ti zaključci koncipirani u okviru Narodne skupštine jer je to mjesto gdje najviše treba da se razgovara o svim pitanjima.

– I do sada smo tamo mnogo puta imali važne teme i važno je da ostavite trag vašeg najvišeg zakonodavnog organa, gdje možete diskutirati o svemu što je politički važno za sudbinu, za budućnost, za prošlost, za bilo što. Ono što mi se učinilo prilično neprimjerenim, što sam čula i od stranih diplomata jeste da oni kažu – eto, vi tamo želite da započnete razgovor o mirnom razlazu – navela je Cvijanović.

Ona je naglasila da dužnosnici Republike Srpske ni na jednom mjestu ne spominju takvu konstrukciju.

– Mi govorimo o budućnosti, o onome o čemu trebaju pričati dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jer mi funkcioniramo u BiH na osnovu te matrice – istakla je Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske smatra da bi bilo dobro da su dva entiteta i bez zaključaka Narodne skupštine razgovarala mnogo godina unazad.

– Hajde da otvorimo neki dijalog, ma što bila ta budućnost. Zašto ne bismo pričali o tome da budemo energetski mnogo efikasniji, o tome kako poboljšati našu infrastrukturu? Mi ne možemo postati nikakav faktor ako se budemo i dalje bavili pitanjima kojima smo se bavili do sada – napomenula je Cvijanović.

Ona se pita zašto u BiH ne bi postojala široka diskusija i o legitimnom predstavljanju u BiH, na čemu inzistiraju Hrvati, zašto ne pričati o tome kako nešto više uraditi na planu pomirenja i raščistiti priču kako navodno Republika Srpska nešto oduzima na raziniBiH.

– Hajde da pogledamo Ustav BiH. Mi nikome ništa ne oduzimamo, ali i ne damo da ovlasti s Republike Srpske pređu na nivo BiH – naglasila je predsjednica Srpske i dodala da je neophodan i dijalog o opterećujućim političkim pitanjima u BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!