Odluku Uprave Glasa Istre o izvanrednim otkazima novinarima Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković i Borki Petrović, u N1 studiju uživo komentirala je jedna od onih koji su dobili otkaze – Danijela Bašić Palković.

Bašić Palković, Angeloski, Petrović zajedno su s Chiarom Bilić, koja nije dobila otkaz jer je na porodiljnom dopustu, pred kraj kampanje u drugom krugu lokalnih izbora, upozorili javnost na neprofesionalnu uređivačku politiku lista u predizbornoj kampanji.

“Problemi su počeli prije god i pol, a kulminirali su tijekom kampanje za lokalne izbore kada je glavni urednik sa svojim uredničkim timom cijelo vrijeme kampanju pratio u korist tada vladajućeg IDS-a. Nije da nismo upozoravali i ranije, a komunikacija s glavnim urednikom prestala je naprasno prije godinu dana, pokušavali smo s drugim urednicima komunicirati, no nije dopiralo do njih. Nije to od jučer, a glavni okidač zašto smo izašli u javnost 26. svibnja bila je objavljena lažna vijest na portalu Glasa Istre koju je objavio Robert Frank, pozivajući se na anonini izvor iz kampanje Filipa Zoričića. Frank se poziva na izvor koji kaže da će Zoričić koalirati s IDS-om, a što je sam Zoričić više puta opovrgnuo. Nakon toga dogodilo se sučeljavanje u uredu glavnog urednika, ne u redakciji kako je bilo najavljeno”, kazala je Bašić Palković i nastavila:

Bašić Palković: Službeno obrazloženje otkaza

“Sučeljavanje je bilo na neki način potpuno pristrano, prosječni gledatelj je to mogao vidjeti. Stekao se dojam da je kandidaktinja IDS-a vjerojatno dobila pitanja, a Frrank je tu odigrao ulogu moderatora koji je po nama bio van svih profesionalnih standarda. Izašli smo s pismom 26. svibnja, no prije toga smo pokušavali o tome razgovarati s Upravom, dogovarali smo sastanak u više navrata, skoro tri sata smo se pokušavali naći s predsjednikom Uprave koji je jednostavno odugovlačio i rekao da mu je iskrnsuo jedan sastanak da ne može doći, no da idemo mi s tim svojim pa se čujemo. Prošlo je nekoliko dana, a jučer sam ja dobila izvanredni otkaz”, rekla je Bašić Palković.

Službeno obrazloženje izvanrednih otkaza je, kaže Bašić Palković, da su “politički aktivisti”.

“Glavno obrazloženje je da smo nanijeli štetu tvrtki time što smo izašli u javnost lažno optužujući da je glavni urednik dirigirao kampanju u korist IDS-a. Ako bi se radila ta neka oneovisna analiza koju glavni urednik najavljuje, jako dobro bi se vidjelo se kako kampanja pokrivala. A obrazloženje je i da smo izašli u javnost izašli bez kontakta s Upravom, što je neistina, a neistina je i da nam je Uprava ponudila sastanak 27. svibnja, što se također navodi u oprazloženju”, rekla je.

“Otkazi u Glasu Istre traju jako dugo vremena, ovo nas nije začudilo. Strašno je i da se išlo na najgoru moguću varijantu, na otkaze koji nam ne daju nikakvu mogućnost. S 20 godina rada u Glas Istre, kolega s 25 godina rada u Glasu Istre, ostali smo na cesti bez prava na ikakve naknade, otpremninu… Ostali smo na cesti samo jer smo se usudili reći istinu. Drago mi je da je istarska javnost prepoznala tu istinu, dala nam potporu. Ako pratite komentare ispod tekstova glavnog urednika i njegovog zamjenika, vidjet ćete tko govori istinu. Mi smo poslali poruku, a mislim da ju je javnost prepoznala”, rekla je Bašić Palković.

Oštra naslovnica

Nakon što su javno objavili pismo, Glas Istre, list u kojem su još bili zaposleni, napao ih je poprilično oštrom naslovnicom.

“To je zapravo stil Roberta Franka, on se inače obračunava sa svojim neistomišljenicima. S naslovnice je vrištalo ‘Desant im nije uspio’. Proziva nas za politički aktivizam pa neka kaže kojim to strankama pripadamo. Kroz naše tekstove i rad ne može se vidjeti da promoviramo bilo kokoju stranku. Naš posao je govoriti istinu i kritizirati aktualnu vlast. To što meni glavni urednik govori da sam fiksirana IDS-om, strankom koja 30 godina vlada Istrom, to bi trebalo biti na ponos. Umjesto da takve novinare drži, on ih baca na ulicu”, naglasila je Bašić Palković.

“IDS dugi niz godina ima utjecaj na Glas Istre, ali mi smo dobili podršku javnosti. Podržale su nas i političke stranke – SDP Istre, Nezavisna lista Filipa Zoričića, Možemo! Pula… Podržale su nas sve stranke osim IDS-a i HDZ-a”, dodala je.

Rekla je da je pred njima iscrpljujuća borba, ali da nemaju što izgubiti: “Konzultirat ćemo se s odvjetnicima, imamo podršku HND-a i sindikata. Pokušat ćemo osporiti to što nam Uprava stavlja na teret i za što tvrdimo da nije istina”.

Izvor: N1 / Dnevni.ba

error: Content is protected !!