Ova godina rezultirat će nekim ključnim odlukama i aktivnostima na pripremi provedbe kapitalnog projekta brze ceste koja će povezati grad Mostar s granicom Republike Hrvatske preko prostora zapadne Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Večernji list imao je uvid u trenutačne aktivnosti na tom planu iz kojih je vidljivo kako nas očekuje ubrzanje realizacije projekta, osiguranje izvora financiranja, kao i izrada glavnog projekta uz usporedne aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta. Aktivnosti Ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić objasnio je u izjavi za Večernji list kako se u ovoj godini očekuje okončanje izrade glavnog projekta i pronalazak izvora financiranja za izgradnju dionice Polog – granica RH, dok bi onda u idućoj godini bio raspisan i natječaj za izgradnju.

Lasić je objasnio kako se namjeravaju obaviti razgovori s predstavnicima općina preko kojih će ići spomenuta prometnica kako bi se pripremili odjeli za eksproprijaciju zemljišta. Uvidom u trenutke aktivnosti vidljivo je kako su za dionicu brze ceste Mostar sjever – Široki Brijeg – granica s Republikom Hrvatskom, a koja ide od Pologa do granice s RH, izrađena idejna rješenja, prethodna procjena utjecaja na okoliš, prometna studija na osnovi idejnih rješenja, prefizibiliti studija i multikriterijalna analiza.

Trenutačno se radi na izradi idejnoga i glavnog projekta za drugu dionicu brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, odnosno za dionicu Polog – granica RH (dužine 40,5 kilometara). Ugovor je potpisan 25. lipnja prošle godine s konzorcijem IGH Zagreb, IGH Mostar, Integra Mostar i Geocon Čitluk, a obuhvaća dvije faze izrade projektne dokumentacije. Prva faza je izvođenje istražnih radova, izrada idejnoga projekta i studija za pribavljanje urbanističke suglasnosti, dok je druga faza izvođenje istražnih radova i izrada glavnog projekta. Trenutačno se, doznajemo, radi na ishođenju suglasnosti i dozvola na osnovi idejnoga projekta koji je završen i predan investitoru. Treba navesti i kako se brza cesta od mjesta Polog izravno nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućit će dobru cestovnu povezanost Zapadnohercegovačke županije s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega, s koridorom Vc. Kada je riječ o dionici Mostar sjever – Polog (dužine 20,3 kilometra), planira se izgradnja idejnoga projekta i studija potrebnih za pribavljanje urbanističke suglasnosti te izvođenje istražnih radova. Trenutačno stanje ovog projekta je da je raspisana javna nabava u otvorenom postupku za nabavu usluga: “Izrada idejnoga projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, dionica 1 Mostar sjever – Polog (20,3 km)”. Zakazano je javno otvaranje ponuda 22. lipnja ove godine. Sama prometnica imat će iznimno veliku važnost za prometno povezivanje zapadne Hercegovine sa središnjom, odnosno dolinom rijeke Neretve te će buduća brza cesta omogućiti brz i siguran način spajanja općina na zapadu Hercegovine s autocestom na koridoru Vc koja će prolaziti mostarskom kotlinom, ali i s postojećom magistralnom cestom M17.

Ekonomija

Prometnica će omogućiti novu dimenziju u jačanju postojećih ekonomskih kapaciteta ovoga dijela zemlje, unaprijediti uvjete za rad već poznatih poslovnih brendova koji ovise o brzoj i sigurnoj cesti te stvoriti mogućnost za otvaranje novih radnih mjesta. Prostor zapadne Hercegovine poznat je kao izrazito poslovno orijentirana regija te će im ova cesta, koja će ih istodobno spajati s Republikom Hrvatskom na prostoru Zagvozda, značiti mnogo u kontekstu daljnjeg ekonomskog ojačavanja. Na taj način stvara se svojevrsni prsten brzih cesta i autocesta koji će, očekuje se, dodatno revitalizirati hercegovačku regiju te je pozicionirati na regionalno važnu kartu prometnih koridora, a takvo što imat će iznimno važne posljedice na brojne gospodarske grane.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!