Ekološka udruga “Anguilla” započinje s implementacijom projekta “Inventarizacija endemskih vrsta riba donjeg toka rijeke Neretve i Hutova blata nakon recentne invazije alohtonih karnivornih vrsta riba”.

Riječ je o projektu kojim se nastoji spasiti endemske vrste koje obitavaju u Neretvi, a posebno su ugrožena područja ispod Žitomislića i Hutovo Blato.

“U zadnjih 10-tak godina je ovo područje dodatno ugroženo unošenjem i brzom propagacijom alohtonih karnivornih vrsta, posebice štuke (Esox lucius), smuđa (Sander lucioperca), europskoga soma (Silurus glanis) i američkoga grgeča (Micropterus salmoides), te predstavlja veliku prijetnju endemskim, uglavnom malim šaranskim vrstama riba”, kazali su iz Ekološke udruge “Anguilla”.

Status endemskih vrsta donje Neretve

Naime, projekt će se odvijati tijekom deset mjeseci, a ukupna vrijednost iznosi 55.000 KM.

“Glavni cilj projekta je utvrditi status endemskih vrsta riba donje Neretve u FBiH i utjecaj invazivnih alohtonih vrsta riba na njihove populacije, kao osnova za predlaganje mjera zaštite autohtonih endemskih vrsta i mjera za kontrolu invazivnih vrsta. Rezultati projekta će osigurati poboljšanje kvaliteta okoliša boljim znanjem o recentnom statusu endemskih neretvanskih riba koje predstavljaju važnu kariku u bioraznolikosti Bosne i Hercegovine, potaknuti održivi razvoj te započeti ispunjavanje budućih međunarodnih obveza u zaštiti riba u procesu pristupanja Europskoj uniji”, naveli su iz Udruge.

Kako ističu, terenska istraživanja provode se još od ožujka će se na rijekama Buni, Neretvi, Bregavi i Trebižatu te na prostoru Hutovog i Mostarskog blata.

“Članovi ekspertnog tima Ekološke udruge ‘Anguilla’ proveli su prvo terensko istraživanje 27. svibnja u Parku prirode Hutovo blato te na rijekama Bregavi i Trebižatu. Sve ulovljene jedinke su taksonomski determinirane, izmjerene i izvagane, nakon čega su autohtone vrste vraćene u vodotok, a invazivne vrste su odstranjene. Kod odabranih invazivnih vrsta izvršena je i analiza prehrane, radi utvrđivanja sastava plijena”, naveli su iz Ekološke udruge “Anguilla”.

Upoznavanje i educiranje javnosti

Potvrđeno je postojanje vrsta riba podustva (Chondrostoma kneri), plotica (Rutilus basak), keljavac (Scardinius plotizza), cipol glavaš (Mugil cephalus Linnaeus), linjak (Tinca tinca Linnaeus), štuka (Esox lucius), sval (Leuciscus svallizae), sunčanica (Lepomis gibbosus), babuška (Carassius gibelio). Detalji istraživanja bit će naknadno objavljeni.

Kako ističu, cilj projekta je upoznavanje i educiranje šire javnost, od najmlađih preko lokalnog stanovništva ,ribara i drugih zainteresiranih, s endemskim vrstama riba ovog područja te njihovom brojnošću i uzrocima ugroženosti.

Podsjetimo, Fond za zaštitu okoliša FBiH izdvojio je 900.000 KM sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu, a sredstva će dobiti 21 aplikant.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!