Hrvatski sabor proširio je u petak dnevni red prijedlogom predsjednika RH Zorana Milanovića o imenovanju Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, oko čega već mjesecima traje prepucavanje između predsjednika države i premijera.


Za HDZ Đurđević je neprihvatljiva kandidatkinja jer je pristala sudjelovati u protuzakonitoj proceduri izvan javnog poziva a ne sviđa im se ni njezin program, dok predsjednik Milanović smatra da je ona najbolji izbor.

Dio oporbe također ne podržava Đurđević. Domovinskom pokretu problematična je njezina teza da su problem u pravosuđu nastali devedesetih, a Hrvatski suverenistima njezini stavovi o izručenju Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Njemačkoj. Most smatra da se o kandidatu moraju dogovoriti predsjednik i premijer.

Zlatu Đurđević, ali ni jednog drugog kandidata koji se javio na ponovljeni javni poziv Državnog sudbenog vijeća, nije podržao saborski Odbor za pravosuđe nakon što je saslušao njihove programe. Prethodno opća sjednica Vrhovnog suda također nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od prijavljenih kandidata za čelnu osobu Vrhovnog suda.

Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi četverogodišnji mandat istječe sredinom srpnja, a ukoliko Sabor do tada ne izabere novog čelnika najvišeg suda tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

Saborska rasprava o predsjednici Vrhovnog suda očekuje se u narednim tjednima.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!