Zsolt Balla preuzet će nezamisliv posao glavnog rabina njemačke vojske – prvi put u gotovo 90 godina, otkako je Adolf Hitler 1930. godine protjerao Jevreje iz oružanih snaga.

Balla do svoje devete godine nije ni znao da je Židov i sin preživjele žrtve holokausta. Rabin koji se ponosno pridružio njemačkoj vojsci osam desetljeća nakon što su nacisti organizirali holokaust izuzetno je simboličan trenutak za židovsku zajednicu.

On će služiti u sinagogi u Leipzigu, u istočnoj Njemačkoj, a dužnosnici se nadaju da će njegovo imenovanje naglasiti otvoreno i drugačije lice modernih oružanih snaga zemlje, prenosi Fena.

Ovo imenovanje dolazi u pozadini niza ekstremističkih skandala krajnje desnice u njemačkoj vojsci i policiji posljednjih godina, i usred rastućeg nivoa antisemitizma u cijeloj zemlji.

Vojni rabini neće riješiti sve problem u jednoj sedmici, kazao je Balla za CNN, ali smatra da se treba raditi na boljoj budućnosti u njemačkom društvu kakvo bi ono trebalo izgledati za deset godina.

Balla će biti jedan od do 10 rabina koji će držati službu za procijenjenih 80 do 300 jevrejskih vojnika koji trenutno služe u Bundeswehru, a ove procjene se temelje na dobrovoljnim otkrivanjima.

Rabini su posljednji put bili dio njemačkih oružanih snaga tijekom Prvog svjetskog rata, kada se oko 100.000 židovskih vojnika borilo za zemlju. Židovima je zabranjeno služenje vojske ubrzo nakon što je Hitler preuzeo vlast 1933. godine, kao dio ranih nacističkih napora da ih se ukloni iz javnog života.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!