Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa novoimenovanim direktorom Ureda za veterinarstvo BiH Sašom Boškovićem o nizu aktuelnih pitanja u nadležnosti te upravne organizacije u sastavu Ministarstva.            

Košarac je naglasio da su zaštita domaće proizvodnje i plasman domaćih proizvoda na nova tržišta nulti prioritet u radu Ministarstva, pri čemu inzistira na ravnopravnoj zastupljenosti i tretmanu tvrtki iz oba entiteta.

-Intenzivno radimo na otvaranju europskog tržišta sa 500 milijuna potencijalnih potrošača za naše poljoprivredne proizvođače. Prioritet je mogućnost izvoza crvenog mesa i konzumnih jaja u EU, kao i odobravanje transporta žive stoke kroz EU na tržište trećih zemalja – rekao je Košarac.

Bošković je informirao ministra da je upitnik za izvoz proizvoda ribarstva u EU u fazi popunjavanja, te da će taj proces biti završen do 12. kolovoza ove godine, kada je rok za njegovu dostavu.

Košarac je ocijenio da tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije predstavljaju izuzetnu priliku i dodatni poticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, posebno kada je riječ o izvozu crvenog i mesa peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda.

-S tim u vezi, u centru pažnje dolazeće posjete Rusiji biti će pitanje kako ubrzati procedure i aktivnosti na izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda, crvenog i mesa peradi, te ribe na rusko tržište – najavio je Košarac.

On je informirao sugovornika da na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu sa ustavnim nadležnostima, u potpunosti provodi politiku usuglašavanja i koordinacije sa resornim entitetskim ministarstvima, te izrazio očekivanje da će isti model primjenjivati i Ured za veterinarstvo BiH.

-Smatram da sve institucije moraju biti servis gospodarstvu i zbog toga zahtijevam punu mobilnost. Nažalost, svjedoci smo da predstavnici nadležnih institucija u Federaciji BiH koče određene procese, poput izvoza konzumnih jaja na europsko tržište. Nedopustivo je da više od godinu dana čekamo da nam dostave popis farmi i izvještaje o provedenoj kontroli salmonele, što je uvjet za izradu programa kontrole salmonele. To zahtijeva EU u procesu odobravanja izvoza konzumnih jaja. Republika Srpska je odradila svoj dio posla – naglasio je Košarac.   

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!