Moskvu je ovog tjedna zahvatio toplinski val jednak 120 godina starom rekordu, navela je u utorak ruska meteorološka služba i upozorila da se radi o posljedicama klimatskih promjena, prenosi agencija France Presse. 

U ponedjeljak je temperatura u ruskoj prijestolnici iznosila 34.7 stupnjeva Celzijevih, navodi agencija Rosguidromet, koliko je bilo izmjereno u lipnju 1901. godine. U četvrtak i petak se mjestimično očekuju temperature više od 35 stupnjeva Celzijevih. 

“Porast temperature zabilježen ovih dana u Moskvi je bez presedana u posljednjih 120 godina”, istaknula je Marina Makarova, meteorologinja u Rosguidrometu.

“Klimatske promjene na globalnoj razini dovode do rekordno visokih temperatura u našem glavnom gradu”, dodala je. Rusija prati temperature od 1881. godine. 

Apsolutni rekord, s više od 38 stupnjeva Celzijevih, izmjeren je u srpnju 2010., kada je zapadni dio zemlje bio zahvaćen toplinskim valom i velikim požarima. 

I Sankt Peterburg, smješten 600 km sjevernije, zahvatio je ovog mjeseca toplinski val s 34 stupnja, kakav nisu iskusili od 1998. 

Prema brojnim znanstvenicima, Rusija, posebice Sibir i Arktik, predjeli su najizloženiji klimatskim promjenama u svijetu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!