Ruski preponaš Sergej Šubenkov oslobođen je sumnji za uzimanje dopinga u slučaju kojeg je Jedinica za integritet atletike (AIU) ocijenila “doista iznimnim” doping slučajem s obzirom na to da se radilo o diuretiku propisanom članu obitelji.

AIU je objavila je da je niska razina acetazolamida pronađena u Šubenkovim uzorku uzetom izvan natjecanja prosincu 2020.

Tvar se nalazi na popisu zabranjenih dijuretika i supstanci koje služe za prikrivanje tragova dopinga Svjetske antidopinške agencije (WADA) i zabranjeno ju je uzimati i izvan natjecanja.

Šubenkov, svjetski prvak iz 2015. i osvajač srebrne medalje na SP 2019. na 110 m s preponama, kazao je u istrazi da je otkriće tragova povezano s ostacima lijeka kojeg je uzimao član njegove obitelji.

– Nakon detaljne istrage atletičarevog objašnjenja, AIU je prihvatila da je pozitivan rezultat na doping testu rezultat nenamjernog unošenja u organizam ostataka lijeka kojeg je koristio član obitelji, navodi se u priopćenju Jedinice.

AIU je također dodala da je njena tužba protiv Šubenkova prebačena njenom disciplinskom sudu koji je ocijenio da je taj slučaj “doista izniman”.

Pozdravljajući odluku Šubenkov je na svom Instagramu u utorak objavio da je njegovom tromjesečnom sinu propisan lijek koji sadrži acetazolamid i da su tragovi ostali na kuhinjskoj površini dok se lijek pripremao.

– Na sreću sve je dobro završilo, napisao je, zahvalivši AIU.

Zahvaljujući odluci da ga se proglasi nevinim u doping slučaju omogućeno je da se ovaj 30-godišnji atletičar može natjecati na međunarodnim natjecanjima pod neutralnom zastavom, uključujući i olimpijske igre u Tokiju koje počinju 23. srpnja.

Svega desetoro ruskih atletičara dobilo je dopuštenje da se natječe na OI u Tokiju pod neutralnom zastavom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!