Iz Vijeća HBK-a za život i obitelj u srijedu su poručili kako je važno pronaći rješenja koja će zaštititi majku, nerođeno dijete te pravo na život, referirajući se tako na rezoluciju SDP-ovog eurozastupnika Predraga Matića kojom traži da sve članice EU poštuju pravo žene na legalan pobačaj.

– Prijedlog Rezolucije je neprihvatljiv i njezino usvajanje izazvalo bi nesagledive štetne posljedice u području poimanja i zaštite ljudskih prava, ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj Mate Uzinić. Pozivaju uključene u procese donošenja odluka da odgovorno pristupe vrednovanju ove “složene i delikatne problematike i svoja nastojanja usmjere na dobrobit sviju na koje se rezolucija odnosi, a ponajviše ženâ i djece, bilo rođene bilo nerođene”.

– Zaštita ljudskih prava svoj smisao ima u promicanju prava i slobode svake osobe, osobito onih koje se ne mogu same skrbiti o svojim pravima. Ukazujemo na to da se život nerođenog djeteta ne može štititi nasuprot zaštiti majke već samo zajedno s njom. Važno je naći ona rješenja koja će zaštititi i majku i nerođeno dijete te pravo na život i dostojanstvo svih uključenih osoba, stoji u priopćenju.

Između ostalog, u priopćenju ističu kako obrazovni sustavi mogu poslužiti kao instrument za promicanje ljudskih prava, ali je neprihvatljiva njihova instrumentalizacija za provođenje ideološki utemeljenih politika.

O Matićevoj rezoluciji “Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava u EU u kontekstu zdravlja žena”, raspravljaju danas eurozastupnici u Bruxellesu, a sutra će biti glasovanje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!