Sufinanciranje kupnje prve nekretnine, plaćanje prijevoza učenika, financiranje nabave udžbenika, pokretanje novih poslovnih zona i projekata u cilju zapošljavanja mladih obitelji – samo su neke od mjera kojima se niz općina i gradova u BiH vodi kako bi zaustavili i u konačnici preokrenuli neke demografske trendove koji su bili prisutni proteklih godina, piše Večernji list BiH.

Primjer su Stolac, Čapljina i Ljubuški, tri lokalne samouprave u Hercegovini koje kroz projekte usmjerene k stvaranju novih radnih mjesta, ali i olakšavanju uvjeta života mladim obiteljima, rade na poboljšanju demografske situacije.

Poljoprivreda i turizam

Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac, kazao je u izjavi za Večernji list kako je proces iseljavanja zaustavljen, a postoje i primjeri povratka onih koji su ranije otišli s prostora općine. Navodi kako ocjene pojedinih organizacija o nekom trendu odlaska obitelji iz ove općine nemaju veze sa stvarnošću. Općina Stolac, u kontekstu zaustavljanja trenda odlazaka, povukla je u proteklom razdoblju niz poteza, počevši od provedbe infrastrukturnih projekata pa do iskoraka u poljoprivredi i turizmu, kao i intenziviranju procesa u poslovnoj zoni Hodovo. Dubravska visoravan vrlo skoro će se pozicionirati kao prostor za aktivnije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. To će svakako biti posljedica realizacije kapitalnog projekta dovođenja vode na Dubravsku visoravan, a što sa sobom nosi mogućnost da se veći broj obitelji bavi obradom zemlje. Grad Čapljina povukao je niz hvalevrijednih poteza usmjerenih k jačanju demografske situacije. Sufinanciranje doktorskih studija, kao i pomoć mladima pri kupnji prve stambene nekretnine samo su neke demografske mjere koje Čapljina provodi, naglasio je gradonačelnik Smiljan Vidić. Ova lokalna vlast, navodi, na poseban način vodi brigu o mladima, a jedan od primjera je i nedavno primanje u radni odnos 83 pripravnika, što je znatan broj ako uzmemo u obzir činjenicu da sve općine i gradovi u Hercegovini zajedno ne prime ovaj broj. Čapljina također sufinancira boravak djece u dječjim vrtićima, u potpunosti financira prijevoz učenika, kupnju knjiga za učenike, a tu su, naravno, i stipendije. U gospodarskom smislu Čapljina intenzivno radi na osposobljavanju gospodarske zone Zvirovići, a koja će, s obzirom na blizinu autoceste, Luke Ploče, željeznice te Zračne luke Mostar, biti najkonkurentnija u okružju.

Grad Ljubuški provodi niz demografskih mjera u cilju olakšavanja uvjeta života u lokalnoj zajednici i poticanja pozitivnih demografskih trendova. Gradonačelnik Vedran Markotić ističe kao primjer činjenicu da svaka rodilja od Grada Ljubuškog dobije 500 KM novčane potpore za novorođeno dijete. – U jednoglasno izglasanom proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu prvi put su za namjenu pomoći mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine predviđena sredstva u iznosu od 200.000 maraka – objasnio je Markotić.

Potpora investitorima

U kontekstu gospodarstva Gradsko vijeće usvojilo je izmjene i dopune odluke o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevinskom zemljištu u gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata pa sad Grad Ljubuški investitorima koji se odluče ulagati u Ljubuški pruža financijsku potporu do čak 90% uloženog novca u kupnju zemljišta. Mjera je naišla na plodno tlo pa su ranije potpisali ugovore s Mesnom industrijom “Braća Pivac”, kao i njemačkom tvrtkom Simtech.

Izvor: Večernji list

error: Content is protected !!