Stiglo je ljeto i sezona godišnjih odmora kada mnogi žele otputovati na more.

Građanima BiH jedno od najprivlačnijih odredišta, ali i najbližih je Jadransko more. Ako izuzmemo COVID pravila za prelazak granice, koja svi već dobro znaju, nameće se novo pitanje.

Što se može prenijeti u osobnoj prtljazi?

Pravila za Hrvatsku

Ako ste planirali na moru malo roštiljati te ponijeti nekoliko kilograma mesa za ovu aktivnost, bilo bi dobro da odustanete, posebno ako odlazite na more u Hrvatsku jer ova zemlja, članica Europske unije, ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij, dok su ostali prehrambeni proizvodi uglavnom dopušteni u ograničenim količinama.

Ako se spremate za ljetovanje u Hrvatskoj, bit će vam dopušteno u svojoj prtljazi ponijeti dva kilograma mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci – 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, svježeg voća i povrća (osim krumpira) do pet kilograma, piše Večernji list.

U osobnoj prtljazi mogu se nositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Uz posjedovanje medicinske dokumentacije moguće je unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika u količinama potrebnim za liječenje najviše do mjesec dana uz obveznu liječničku potvrdu.

Ova pravila su na snazi otprije, međutim, ove godine posebnu pozornost morate obratiti na cigarete jer su uvjeti od ove godine znatno drugačiji. Naime, količina cigareta koja se može bez plaćanja davanja unijeti u Hrvatsku nije više dvije šteke, nego samo dvije kutije. Da se na ovo pravilo posebno pazi, uvjerili su se putnici iz BiH koji su ovih dana krenuli do mora.

Prešli smo što se tiče cjepiva, ali pitali su obvezno da se prijave cigarete, jer se od 1. lipnja mogu unijeti samo dvije kutije, rekao je za N1 državljanin BiH koji je u Hrvatsku krenuo preko GP-a Metković.

Nisu nam tražili dokaz o smještaju. Išli smo kod sestre i zeta u vikendicu, samo su nas pitali kamo idemo. A da nisam prijavio cigarete, vratili bi me i slijedila bi prekršajna prijavaLitra alkohola i dvije kutije cigareta smiju se prenijeti. Ostalo nije problem, poručio je rekavši kako je dvije šteke cigareta morao platiti oko 90 eura kako bi izbjegao prijavu.

Stroga pravila su i za alkohol i alkoholna pića, osim mirnog vina i piva. Dopušteno je unijeti, naime, alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više u količini 1 litre, potom alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje do 2 litre, mirno vino 4 litre te 16 litara piva.

Državljani BiH koji putuju u zemlje EU-a i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, osim biometrijske putovnice trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama Europske unije. Ako imate uplaćen smještaj za RH, taj iznos je 50 eura. U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati putovnice koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest), piše Večernji list.

Crna Gora

Tijekom ljetovanja na crnogorskom primorju morat ćete si na danoj turističkoj destinaciji osigurati meso i mlijeko, dok će vam biti dopušteno iz svoje zemlje donijeti slatkiše, tjesteninu i ostale nekvarljive proizvode.

Moći ćete ponijeti: 5 kilograma svježeg voća i povrća (osim krumpira), kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kave, kakaa, čajeva, litru žestokog pića u originalnoj ambalaži, 5 litara flaširane vode, 2 litre ostalog negaziranog pića, 4 litre vina, 2 litre piva. Možete unijeti kilogram konzervirane hrane.

Glede cigareta pravila su blaža nego u RH. Od duhanskih prerađevina dopušteno je nositi 200 cigareta. Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama nužnim za uobičajenu terapiju, i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (povijesti bolesti, potvrda liječnika).

Izvor: Jabuka.tv | Foto: Fena

error: Content is protected !!