Dolaskom ljeta i toplotnog vala koji je pogodio regiju, mnogi građani BiH potražili su spas u Neumu, jedinom bh. gradu na moru. Primjetan je porast kupača na plažama, a porastao je i broj rezervacija turista iz inozemstva. Ovih dana tu su i gosti iz Srbije.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u temperatura mora u Neumu iznosi 24 stupnja, dok je temperatura zraka danas u 11 sati iznosila 36 stupnjeva.

I u narednim danima na jugu zemlje se prognozira sunčano i toplo vrijeme.

Načelnik Neuma Dragan Jurković, kazao je kako je u porastu broj turista u ovom periodu godine. Popunjenost je oko 60 posto, a ranijih godina u lipnju je bila popunjenost oko 30 posto.

“Predsezona je izostala jer hoteli nisu radili zbog pandemije. Očekujemo da će sezona biti bolja, nadamo se. Pored bh. građana, najčešći gosti su nam iz Srbije, a upite su poslali turisti iz Češke, Poljske, Austrije i Njemačke. U razgovoru s hotelijerima, cijene su na nivou od 2019. godine. Negdje ima i korekcija u smislu nižih cijena s ciljem da se vrate gosti nakon pandemije. Kada je riječ o novitetima, krenuli smo s ‘Neumskim ljetom’ u okviru čega će biti koncerti, kulturni sadržaji i sadržaji za mlade i djecu”, rekao je Jurković, piše N1.

Izvor:N1

error: Content is protected !!