Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Bakir Izetbegović (SDA) odavno jedan od najvećih faktora nestabilnosti u regiji i da njegova politika nastavlja trovati odnose i uništavati šanse za pomirenje.

Na pitanje Srne da prokomentira današnju Izetbegovićevu izjavu u vezi s Kosovom, Cvijanović je odgovorila da je “previše, pa makar to bilo i od Bakira Izetbegovića”.

Ako je nemoralno pričati o odvajanju, rekla je Cvijanović, kako nije nemoralno voditi i dalje rat, samo drugim sredstvima, a očekivati zajednički život.

“U percepciji naroda u Republici Srpskoj, pod plaštom priče o pravljenju neke centralizirane tobože funkcionalnije BiH, krije se namjera pravljenja muslimanske države koja ne uvažava činjenicu da u njoj žive tri konstitutivna naroda s istim pravima, ali i svojom vizijom kako treba izgledati država ako je zajednička”, rekla je predsjednica RS-a.

Ona je ocijenila da teško može biti zajednička ako se čak ni žrtve ne tretiraju na isti način, a da ne pominje ostalo.

Cvijanović (SNSD) je upitala kakva je to država u kojoj je FBiH desetine tisuća umirovljenika ostavila bez prava na mirovinu iako su je zaradili prije rata na teritoriji iste te FBiH.

“To što Izetbegović optužuje one s kojima bi navodno zajedno živio neće izbrisati sjećanje da se s njegovom politikom povezuje učešće mudžahedina koji su na najbrutalniji način odsijecali glave i sijali smrt”, rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanović je dodala da izjave Bakira Izetbegovića, pored toga što “urušavaju odnose u BiH, predstavljaju i izravan atak na teritorijalni integritet Srbije, ali i degradiranje institucija BiH koje ne prepoznaju nikakav subjekt pod nazivom ‘Kosovo’, već isključivo južnu srpsku pokrajinu koja se zove Kosovo i Metohija”.

“A ako već smatra da može dijeliti lekcije predsjedniku Srbije, mogao bi konačno da odgovori na pitanje tko je pokušao ubiti Aleksandra Vučića u Srebrenici i zašto počinitelji i njihovi nalogodavci do danas nisu privedeni pravdi. Iskreno rečeno, dosta nam je više Bakirove i retorike i ideologije”, poručila je Cvijanović.

/HMS/

error: Content is protected !!