Najveći dio europskih zemalja, s padom broja zaraženih, polako se vraća starom, “normalnom” životu, no sve više zabrinutosti izaziva delta soj virusa, koji je u Velikoj Britaniji izazvao novi val epidemije, a sve se brže širi i Rusijom. U Japanu mjesec dana prije početka Olimpijskih igara, raste zabrinutost zbog širenja novog soja.

Japan je u znaku ubrzane kampanje cijepljenja uoči skorašnjih Olimpijskih igara.  

– 87 mi je godina i tek sada sam došla na red. To uistinu nervira, rekla je jedna stanovnica Tokija. 

Voditelj Instituta za istraživanje medicinskog upravljanja Masahiro Kami izrazio je ljutnju jer cijepljenje kasni zbog japanske opsesije protokolima i ispitivanjima. Stoga zaostajemo, a to je sramotno za jednu razvijenu državu, kaže.

Zabrinutost je iskazao i car Naruhito, a mnogi Japanci i dalje su sumnjičavi prema održavanju Olimpijskih igara, iako su organizatori isključili strane i ograničili broj domaćih gledatelja.

Alarmantno u Moskvi

Rusija uz velike vrućine bilježi čak 20 000 novozaraženih, mahom delta varijantom virusa. Alarmantno je u Moskvi, uvedeno je obvezno cijepljenje za uslužni sektor.

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin priopćio je kako se bilježi rekordna stopu smrtnosti, a i dobna stopa novih pacijenata je neuobičajena, čak 77% je radno sposobno stanovništvo. 

Zbog zaraznog delta soja Velika Britanija kraj lockdowna očekuje tek za mjesec dana.

– Sada je najvažnije što su dvije doze cjepiva dobar put prema naprijed i pružaju nadu da će se moći putovati ovog ljeta, smatra britanski premijer Boris Johnson.

Isti soj opasno hara i Portugalom, osobito na širem području tromilijunskog Lisabona. 

Predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa naveo je pojačano cijepljenje i kampanju cijepljenja kao nacionalne prioritete.

Nagli skok broja zaraženih dogodio se Portugalu mjesec dana nakon neopreznog otvaranja turistima. To ih je, priznaju vlasti, stajalo novonastale situacije. 

Opreza zato ne nedostaje u Australiji. Crveno svjetlo u Sydneyu koji je postao novo žarište delta soja! Najveći australski grad opet je u izolaciji.

– Od početka pandemije ovo je možda najstrašnije razdoblje kroz koje prolazi Novi Južni Wales. Riječ je o izrazito zaraznom soju virusa, no uvjereni smo da smo poduzeli odgovarajuće mjere, kaže premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian.

Brze karantene i pridržavanje mjera pomogli su već Australiji, kao i Novom Zelandu da se uspješno nose s pandemijom kojoj još, očito je, nema kraja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!