Na blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja mnoštvo vjernika okupilo se na Humcu odakle su krenuli u tradicionalnu Hodnju mira prema Međugorju.

Naime, u 6 sati molitvena povorka je krenula ispred samostana Svetog Ante na Humcu, a dolazak pred župnu crkvu u Međugorju predviđen je oko 10 sati.

Tijekom hodnje vjernici i mnogobrojni hodočasnici po običaju molili su krunicu, pjevali i zahvaljivali Gospi, a na čelu kolone svećenici su se izmjenjivali u nošenju križa.

Ovaj molitveni hod nastao je 1992. godine u jeku rata, kada je skupina stranih hodočasnika na čelu sa zaljubljenikom u Međugorje Hubertom Liebherrom krenula pješice od Humca do Međugorja moleći za mir u ratom pogođenoj Hrvatskoj i BiH.

”Molitvom krunice župa se priprema za 40. obljetnicu ukazanja pa župljani predmole krunicu. Hodnja mira bit će u 6 sati na uočnicu 24. lipnja. Kreće s Humca i molimo za mir na Gospine nakane, to je nešto tako dobro, tako lijepo, a i Čitluk organizira isto tako lijepu molitvenu hodnju na uočnicu od Čitluka do crkve u Međugorju. Na uočnicu misu predslavi fra Miro Šego, sin ove župe, sin Bijakovića, Podbrda, gdje je sve i počelo, sudionik tih događaja prvih dana.”, istaknuo je, među ostalim, župnik fra Marinko Šakota.

Izvor: iks-portal.info

error: Content is protected !!